ÅSIKT

Ni sviker de flickor som behöver stöd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Liberalerna svarar FI i debatten om feminism

Lotta Edholm (L).

REPLIK. Feministiskt initiativ pläderar på Aftonbladet debatt (7/8) för att starta en verksamhet för flickor ”i separata rum” i Hjulsta i Stockholm. Bakgrunden är att många tjejer inte känner sig trygga varken på fritidsgårdarna eller i bostadsområdena.

Att tjejer och kvinnor slår larm om att de känner sig så utsatta att de vill flytta är sannerligen något som bör väcka alla feministiska instinkter hos politiker av alla kulörer. Men utan att kunna röra sig fritt i resten av samhället blir det ”säkra rummet” bara en chimär.

När Fi talar om trygghet handlar det ofta om tryggheten att slippa möta polisen. I våras kom det efterlängtade beskedet att polisen skulle förstärka närvaron i Stockholms utsatta områden. Det gillade inte Sissela Nordling Blanco. ”Vi tror inte att trygghet uppnås genom att öka antalet poliser i våra bostadsområden. Trygghet skapas inte med batong uppifrån, utan med social sammanhållning.” skrev hon i en artikel i Stockholmdirekt. Så desavoueras de kvinnor, hbtq-personer och andra som larmat om en beskuren handlingsfrihet i de områden som är deras hem.

För att bekämpa brott krävs att vi placerar skulden hos förövarna, och agerar därefter. Feminister måste se att poliser och rättsväsende, liksom bra skolor och en stark socialtjänst, är en förutsättning för att allas rättigheter ska respekteras.

Att Fi hellre bygger separatistiska gårdar än att ta itu med de konkreta frihetsinskränkningar som finns i Stockholm innebär att de sviker de flickor och kvinnor som behöver stöd.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Feminism