ÅSIKT

Sverige är ingen kravlös gemenskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Tina Ghasemi svarar Sofia Hermansson i debatten om svenska värderingar

Foto: Tina Ghasemi, riksdagsledamot (M), svarar Sofia Hermansson i debatten om svenska värderingar.

REPLIK. De upplevelser Sofia Hermansson berättar om, från bland annat sin högstadietid och sommarjobb, låter upprörande. Men de visar på vikten av att stå upp för just de värderingar som är värda att eftersträva i vårt samhälle. Respekten för dem som tror och tycker annorlunda, öppenhet och människors frihet att göra egna livsval är värden som delas brett i Sverige.  Tillsammans med yttrandefrihet, demokrati och jämställdhet utgör de värderingar som har byggt vårt land starkt.

Därför är det också viktigt att förstå skillnaden mellan ett samhälles värdegrund och åsikter och beteenden från individer eller grupperingar. Att försvara svenska värderingar står inte i motsats till varken feminism eller antirasism – tvärtom. Några av de som riskerar att drabbas värst om vi inte står upp för svenska värderingar är alla de som flytt från förtryck i sina hemländer. Kvinnors och mäns lika möjligheter och rättigheter ska gälla alla. Istället ser vi en utveckling där jämställdheten utmanas och kvinnors frihet beskärs i just områden som Rosengård, som Hermansson nämner. Det är en oacceptabel utveckling som måste vändas.

Vårt samhälle vilar på en stark värdegrund, men Sverige är ingen kravlös gemenskap. När de värderingarna vi ibland tar för givna utmanas från olika håll måste vi agera. Det gäller såväl oacceptabel rasism och diskriminering som hederskultur i förorten som begränsar unga tjejer från att komma till sin rätt.

Moderaterna har en plan för ett starkare Sverige och ett samhälle som ska hålla ihop. Det innebär att här har ingen rätt att begränsa någon annans liv. Oavsett skäl.

Tina Ghasemi, riksdagsledamot (M)

ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle