Debatt

De rödgröna vill göra mig bidragsberoende

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Sylwia Niebudek: Med rut-avdraget kom jag in på svenska arbetsmarknaden

Våren 2007 bjöd en väninna in mig till en privat fest i Sverige. Jag bodde då i Polen med mina två små pojkar och skulle bara åka iväg över helgen för att ha trevligt. Men festen kom på flera sätt att förändra mitt liv. Här mötte jag mitt livs kärlek och efter en tid av pendlande bestämde vi i december samma år att jag och barnen skulle flytta till Sverige för gott.

Att jag ville försörja mig själv var en självklarhet redan från början. Jag har aldrig velat ligga någon annan till last. Med rut-avdraget fick jag möjlighet att jobba och i mars 2008 startade jag min firma med hushållsnära tjänster.

Mina kunder är ”vanliga” människor som försöker få livspusslet att gå ihop, många är småbarnsfamiljer, andra har tonåringar och tar samtidigt hand om sina gamla sjuka föräldrar.

Rut-avdraget har gjort det möjligt för hårt arbetande människor att få hjälp och avlastning i vardagen. För mig har det samtidigt varit en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och att bidra till det svenska samhället genom att jag betalar skatt.

När mina egna barn är större vill jag också expandera min firma. Jag tänker anställa andra som i sin tur kommer att betala skatt. Men nu är jag orolig för ett regeringsskifte.

Om de rödgröna vinner valet vill de ta bort allt jag har byggt upp. Jag vill därför veta hur ni i oppositionen tänkt. Vill ni att jag ska leva på bidrag eller blir svartarbete min enda chans till försörjning?

Som kvinna och invandrare skulle det varit svårt att hävda mig på den svenska arbetsmarknaden. Rut-avdraget har gjort det lättare både för mig och andra grupper som till exempel nysvenskar och ungdomar att få jobb. Det gör också svarta tjänster vita.

För mig har svartarbete eller bidrag aldrig varit något alternativ. Jag vill inte vara en börda för någon och jag tycker det är självklart att betala skatt. Jag är också stolt över vad jag åstadkommit.

Därför ber jag nu de rödgröna att tänka efter. Om ni vinner valet – rör inte rut. Det innebär pengar till staten både genom arbetsgivaravgifter, moms och inkomstskatter. Det innebär för många också en möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden och vara en del av det svenska samhället.

Sylwia Niebudek

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt