Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Konsulter i ormgropar sänker vår demokrati

Debattörerna: Sverige måste se över den politiska lobbyismen och låta väljarna hamna i fokus

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-07-15

Om Löfven menar allvar med att det är för många konsulter och för lite folkrörelsestuk på Almedalen måste han komma med ett par lösningar till nästa sommar, skriver debattören.

DEBATT. Stefan Löfven åkte inte till Almedalen utan i stället till Arjeplog, Stenungsund och andra platser där hans uppdragsgivare finns – väljarna. Reaktionerna från de som lever på att lura mellanchefer med sås på slipsen att de kan få träffa statsministern kom omedelbart.

I Expressen kallades Löfvens tilltag ett ”populistiskt SD-trick” och att demokratin – till skillnad från att träffa väljare runt om i landet – ”finns i nätverkandet i Almedalen”.

En annan konsult tycker i branschtidningen Dagens Media det är ”viktigare än någonsin att seriösa politiker” gör vad de kan och ”visar att de värnar om demokratin”. Att värna demokratin är alltså att träffa lobbyister i stället för väljare. Det är en ny och intressant teori som inte lärs ut i skolor och universitet än.

Konsulternas vrede visar sig vara korrekt ur ett rent ekonomiskt perspektiv då besökssiffrorna för Almedalen minskade i år. Hur mycket som beror på att statsministern hade bättre saker för sig och vad som beror på regionens flathet mot nazister är svårt att uttala sig om.

Men vad som är lätt att säga är att elitens väljarförakt nästan inte finner några gränser, och deras reaktioner visar att Löfven har rätt när han efter Almedalsveckan säger att det är ”för mycket konsulter”.

Det är viktigt att Löfven har insett detta och säger det rakt ut, men ännu viktigare är att han gör något åt lobbyisterna. Almedalens utveckling har krass ekonomisk bakgrund: regionen vill maximera antalet övernattningar och det har växt fram en enorm marknad för lobbyister i Sverige.

  • Det finns i princip inga regler för lobbyismen och lobbybranschen omsätter idag enligt en rapport minst 1,2 miljarder kronor varje år.
  • 4 av 10 rikspolitiker går efter sin tjänstgöring till påverkansindustrin
  • 3 av 4 riksdagsledamöterna kontaktas av lobbyister varje vecka och politikerna styrs allt mer av politikproffs

Men varför är detta ett problem? Transparency International menar att länder med bristande lagar som reglerar lobbyism är vidöppet för korruption. Korruption fräter sönder samhällskontraktet som bygger förtroende.

När politiker måste fatta svåra beslut måste medborgare tro att det är för det gemensammas bästa snarare än för några få nyckelspelare med stora lobbyresurser. Om Almedalen ska vara en demokratifestival snarare än ormgrop för lobbyister måste demokratikontraktet återupprättas.

Detta kan lösas med ett enkelt trick: regler för att skydda demokratin.

Karantän i två år för politiker och tjänstemän som går från politiken till påverkansindustrin eller storskaliga vinstintressen och tvärtom - i dag kan en anställd på näringsdepartementet ena dagen gå från att serva ministern till att jobba för försvarsindustrin

Obligatoriskt lobbyistregister och öppet register över när tjänstemän och politiker träffar lobbyister

Inga hemliga lobbyuppdrag för lobbyfirmorna - öppna böckerna

Myndighet som övervakar och granskar påverkansindustrin, lobbyismen samt avgör vad som i enskilda fall är ett storskaligt privat vinstintresse

Om Löfven menar allvar med att det är för många konsulter och för lite folkrörelsestuk på Almedalen måste han komma med ett par lösningar till nästa sommar. Eller så kan han gott stanna hemma, men ännu hellre att han träffar väljarna igen.

Robin Zachari
Anna Westberg

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.