Huvudlöst spel om vaccineringar, M

Replik från Aida Hadzialic om Sveriges vaccinationsplan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I en tid när Sverige befinner sig i kris och vi behöver samarbeta för att vaccinera så många svenskar som möjligt, så fort som möjligt, borde M:s partiledare upphöra med sitt politiska spel, skriver Aida Hadzialic.
I en tid när Sverige befinner sig i kris och vi behöver samarbeta för att vaccinera så många svenskar som möjligt, så fort som möjligt, borde M:s partiledare upphöra med sitt politiska spel, skriver Aida Hadzialic.

REPLIK. I Sverige pågår just nu en omfattande vaccinering av befolkningen. Vaccineringen utgår från den nationella planen för vaccination som är framtagen av Folkhälsomyndigheten. Sedan den 8 december finns också en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Att finansieringen redan är på plats utelämnar dock Ulf Kristersson i sin debattartikel, där han implicerar att det saknas pengar för att genomföra myndighetens vaccinationsplan.

I överenskommelsen mellan regeringen och det moderatledda SKR är det också tydligt vem som bär ansvar för vad. Staten ansvarar för att finansiera inköp, distribution samt kostnader för vaccinationerna som regionerna utför. Regionerna i sin tur ansvarar för att utföra vaccineringen.

I deras uppdrag ingår dessutom förberedelser för att vaccinering ska starta omedelbart när godkänt vaccin levereras.

Jag satt själv på mötet där dessa turer diskuterades, tillsammans med flera moderata kollegor till Ulf Kristersson.

Trots detta har flera regioner valt att hålla inne med att vaccinera befolkningen.

I strid med Folkhälsomyndighetens rekommendationer har till exempel moderatledda Region Stockholm valt att spara doser till nästa vaccinationsomgång. En hållning som tycks delas av fler än de regioner som styrs direkt av Moderaterna.

Detta är också en förklaringsmodell till varför vaccinationen just nu dröjer för delar av Sveriges befolkning. Det handlar inte om finansieringen eller om att aktörerna inte tar sitt ansvar.

Att Kristersson väljer att bortse från detta och inte berättar att flera regioner sparar vaccin – återigen, mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer – och att det redan finns en överenskommelse på plats, är oansvarigt.

Situationen påminner därmed väldigt om den i höstas. Ulf Kristersson valde då att bortse från sitt ansvar för testningen i moderatstyrda Region Stockholm genom att helt enkelt låtsas som att Moderaterna – genom finansregionrådet Irene Svenonius – inte styr över regionens sjukvård.

I en tid när Sverige befinner sig i kris och vi behöver samarbeta för att vaccinera så många svenskar som möjligt, så fort som möjligt, borde Moderaternas partiledare upphöra med sitt politiska spel. Det är huvudlöst när vi till varje pris behöver signalera enighet i stället för att spä på en misstro mot vaccinationsprocessen.

Nu är inte tid för partipolitiska poänger, Ulf Kristersson. Det finns en nationell överenskommelse på plats som ditt eget parti har varit delaktig i att ta fram.

Låt oss följa den efter bästa förmåga – och tillsammans se till att rädda liv.


Aida Hadzialic, finansregionråd (S) i opposition i Region Stockholm 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE