ÅSIKT

Här kommer SD inte stödja Moderaterna

Sverigedemokraterna Norrbotten: Att kompromissa för att förenkla ett samarbete är meningslöst

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Något organiserat samarbete mellan SD och M i regionen är i princip uteslutet så länge nuvarande länsledning sitter kvar, skriver Robert Håkansson, distriktsordförande SD Norrbotten.
DEBATT

DEBATT. Den senaste tiden har det varit många spekulationer om hur Moderaterna har tänkt ”använda” Sverigedemokraterna i landets olika folkvalda församlingar.

I min hemkommun Piteå ägnades ett helt mittuppslag åt företrädare från Alliansens fyra partier, som fick kommentera Anna Kinberg-Batras utspel om att ”diskutera sakpolitik” med SD i riksdagens utskott. På det regionala planet gavs Moderaternas distriktsordförande Linda Frohm tillfälle att yttra sig, och Jodå, hon tyckte det var bra av Anna (Kinberg-Batra) att göra det utspelet, och Linda såg framför sig en omkullvräkt sosseregering med efterföljande Alliansstyre.

Även Centerns, Liberalernas och Socialdemokraternas motsvarigheter fick mediautrymme i frågan. Under den gångna helgen har också Vänsterpartiets länsledning yttrat sig i frågan genom Christina Snell-Lumio som såklart förfasar sig över Moderaternas nya riktning.

Den enda som inte tillfrågats är SD:s regionala ledning. Hade Norrbottens samlade media bara bemödat sig att be om en kommentar till den lokala Alliansledningens uttalanden i diverse media hade de fått höra att det såklart är bra att Moderaterna åtminstone funderar på att kliva ur sandlådan, men att här, lokalt i Norrbotten, är det långt från självklart att SD ens överväger att stödja några moderata förslag över huvud taget.

Varför inte?

Jo, till att börja med har framför allt Moderaterna, men även övriga Allianspartier i Norrbotten, en ledning som med all önskvärd tydlighet markerat att de inte vill ha nåt stöd av oss. 

Dessutom har Moderaterna i regionfullmäktige (tidigare Landstingsfullmäktige) visat att de är Socialdemokraternas trogna stödhjul när det gäller frågor som är svårare att lotsa igenom en votering. (till exempel frågan om att välja ny landstingsstyrelse efter att Kent Ögren kuppats bort av sina egna partikamrater från ordförandeposten.)

Något organiserat samarbete mellan SD och M i regionen är därför i princip uteslutet så länge nuvarande länsledning sitter kvar.

För att man ska inleda någon sorts samarbete måste det också finnas ett syfte med det. I de allra flesta av Norrbottens kommuner (undantaget möjligtvis Boden) är Moderaterna så små, att ett samarbete med dem inte skulle påverka maktbalansen över huvud taget. Detta är också sant i Regionfullmäktige.

Att kompromissa med vår egen politik för att förenkla ett samarbete med dem är därför helt meningslöst.

Därför är mitt besked tills vidare följande: Huruvida någon moderat politik (eller nån annans heller för den delen) får stöd av SD, beror helt och hållet på innehållet i den enskilda sakfrågan. Vi kommer att fortsätta med vår pragmatiska hållning, att i varje fråga bestämma oss för vilket utfall som vore bäst för den aktuella kommunens, eller länets innevånare och sedan rösta därefter. 

Därför är det precis lika troligt att vi stödjer ett förslag från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna, Centern eller Socialdemokraterna, som att vi stödjer ett förslag från Moderaterna eller Kristdemokraterna. Vi är ett Socialkonservativt parti med en nationalistisk grundsyn. Vi sätter därför vår egen befolkning först både på kommunal, regional och nationell nivå.

I fortsättningen förutsätter jag att man också inhämtar vår syn på saker innan man börjar spekulera i eventuella samarbeten.


Robert Håkansson, distriktsordförande SD Norrbotten


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM