ÅSIKT

Sluta trissa upp lönerna, Byggnads

Slutreplik från Emelie Ståhl om priset för arbetskraft

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Emelie Ståhl svarar Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.
DEBATT

SLUTREPLIK. Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, skriver att det ”såklart” inte är ett misstag att det är förhållandevis liten löneskillnad mellan yrkesarbetare och okvalificerad arbetskraft. ”Målet är faktiskt att det ska finnas så få okvalificerade byggnadsarbetare som möjligt ute på arbetsmarknaden” säger han och hänvisar till kollektivavtalsnivåerna.

För det första: Det är inte lönerna enligt kollektivavtalet som gäller. En plåtslagare i Stockholm tjänar runt 190 kronor per timme.

För det andra: Det är en utmärkt idé att jag anställer lärlingar. I teorin. I praktiken betyder det att jag måste avsätta en kvalificerad plåtslagare – en kompetens som jag redan har brist på – som lär upp. Det blir en merkostnad som i slutänden hamnar hos mina kunder. Såklart att Johan Lindholm tycker att det är praktiskt när näringslivet tar kostnaden för att utbilda arbetskraften. Och det vore väl rimligt om jag kunde anta att varje plåtslagare jag utbildade sedan stannade kvar i verksamheten. Men både Johan Lindholm och jag vet hur snabbrörlig arbetskraften är i dag. Nya beteenden kräver att vi anpassar oss.

Därmed tillbaka till min ursprungspoäng: hur ska jag kunna ta den kostnaden vidare till kunder som kan få exakt samma tjänst utförd till en betydligt lägre peng av någon som inte bryr sig ett skvatt om kollektivavtal?

För det tredje: Alla vill faktiskt inte utbilda sig. En del vill gå till ett jobb som de kan utföra från dag ett och få betalt för det. Jag har en utmärkt arbetsplats att erbjuda, en jag är stolt över, långt från den misär Johan Lindholm målar upp.

Vi är många företagare som värnar om den svenska modellen. Men när undersökning på undersökning visar att företag som ställer sig utanför branschorganisationer och kollektivavtal är mer lönsamma än vi som är med, och vi måste avstå från att anställa för att det är för dyrt, då är det svårt att motivera.

Så jag ber Johan Lindholm och hans kollegor att sluta trissa upp lönerna. Plåtslagaryrket borde vara ett framtidsyrke. Ta inte död på det.


Emelie Ståhl, vd för Björn Persson Plåtslageri AB
Vice ordförande i Stockholms Bleck och Plåtslagarmästarförening
Grundare av nätverket Stålkvinnorna


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Byggnads