Debatt

Vi är redo – vinsterna i svensk skola ska bort

Socialdemokraterna: Utredning ska ta fram förslag på vinstförbud

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialdemokraterna går fram med kraftfulla åtgärder för att få bort vinstjakten, ta bort de hemliga skolköerna och stoppa de religiösa friskolorna, skriver Tobias Baudin och Lina Axelsson Kihlblom.
Socialdemokraterna går fram med kraftfulla åtgärder för att få bort vinstjakten, ta bort de hemliga skolköerna och stoppa de religiösa friskolorna, skriver Tobias Baudin och Lina Axelsson Kihlblom.

DEBATT

DEBATT. Varje barn ska ges bästa möjliga förutsättningar inför vuxenlivet. Men dagens skolsystem är riggat för vinstjakt, glädjebetyg och stök. Vi socialdemokrater menar allvar med att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan.

Därför går vi fram med kraftfulla åtgärder för att få bort vinstjakten, ta bort de hemliga skolköerna och stoppa de religiösa friskolorna.

30 år efter marknadsskolans införande är konsekvenserna påtagliga. Vi ser glädjebetyg, ökad segregation och kommuner som får se resurserna utarmas när vinstjagande skolkoncerner etablerar sig. Säkerhetspolisen varnar för att det finns klassrum där barn riskerar att radikaliseras.

Kritiken hörs inte bara hos svenska folket utan lyfts också av lärare och skolforskare. Till och med moderata kommunalråd och borgerliga ledarsidor ser problemet.

Bara det senaste året har de fyra största skolkoncernerna tjänat 1,3 miljarder kronor på våra skattemedel. Det motsvarar 2 200 lärare som hade kunnat säkerställa ordning i klassrummen så fler barn kan få lära sig mer.

Elever ses som kunder. Lärarrollen devalveras. Glädjebetyg delas ut.

Det här duger inte längre. Vi måste ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan från marknaden och lobbyisterna. Det är dags att vi stoppar stöket i våra klassrum och skapar ordning och reda i skolsystemet.

  • Vi sätter stopp för vinstuttag ur skolan. Pengar avsedda till skolan ska gå till skolan. Den socialdemokratiska regeringen tillsätter nu en utredning som ska ta fram förslag på hur ett vinstförbud kan se ut. Vi är redo för nästa steg.
  • Vi sätter stopp för hemliga skolköer. Elever ska kunna välja skola, men skolor ska aldrig kunna välja elever. Så kan valfriheten vara till för alla. Den socialdemokratiska regeringen ger Skolverket i uppdrag att ta fram en gemensam antagning för skolvalet. Det ökar öppenheten, transparensen och rättssäkerheten för elever och föräldrar.
  • Vi sätter stopp för religiösa friskolor. Alla skolor i Sverige ska vara bra skolor, med fokus på kunskap och lärande – inte religiös påverkan. Den socialdemokratiska regeringen avser att inom kort presentera ett lagförslag för etableringsstopp av religiösa friskolor.

Om mindre än tre månader är det val i Sverige.

Två tydliga alternativ mot varandra: en skola fri från stök, med fokus på elevernas kunskap och där resurserna stannar i skolan. En skola som sätter elever, lärare och annan skolpersonal i första rummet och som är under demokratisk kontroll.

Eller de högerkonservativas marknadsskola. Där barn och unga är verktyg i riskkapitalisternas vinstjakt och där vem som helst tillåts driva skola, med risk för att barn radikaliseras i klassrummen.

Det är dags att Moderaterna och Sverigedemokraterna förklarar sig.


Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna
Lina Axelsson Kihlblom, skolminister Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Skola & utbildning

LÄS VIDARE

DEBATT Stöket i skolan ett stort problem, inte vinsterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Barn & unga

Utbildningspolitik

Vinster i välfärden

Socialdemokraterna

Lina Axelsson Kihlblom

Tobias Baudin