Debatt

Kommunals rapport går att ifrågasätta

Replik från Vårdföretagarna om arbetsvillkoren i äldreomsorgen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kommunal hänvisar till en nysläppt rapport av Kommunal själva. Samma rapport har gjorts flera gånger tidigare och den har ifrågasatts då beräkningarna görs på ett annat sätt än i officiell statistik. Replik från Anna Bergendal, Vårdföretagarna.
Kommunal hänvisar till en nysläppt rapport av Kommunal själva. Samma rapport har gjorts flera gånger tidigare och den har ifrågasatts då beräkningarna görs på ett annat sätt än i officiell statistik. Replik från Anna Bergendal, Vårdföretagarna.

DEBATT

REPLIK. I en debattartikel lyfter Kommunals ordförande Malin Ragnegård flera aspekter av villkoren för medarbetarna i svensk äldreomsorg.

Från Vårdföretagarnas sida har vi under många år lyft att förutsättningarna för att driva äldreomsorg i Sverige måste förbättras – där är vi ense med Kommunal.

Kommunals ordförande hänvisar till en nysläppt rapport av Kommunal själva. Samma rapport har gjorts flera gånger tidigare och den har ifrågasatts då beräkningarna görs på ett annat sätt än i officiell statistik.

Kommunal räknar inte deltidslöner vilket påverkar statistiken avsevärt. En undersköterska med Vårdföretagarnas kollektivavtal jobbar också 1,25 timmar mindre per vecka.

Det vi också vet är att åldersstrukturen ser något olika ut i de olika driftsformerna, vilket också påverkar lönen.

Behoven av medarbetare inom äldreomsorgen varierar över dygnet, kan ändras snabbt och korttidsfrånvaro måste ersättas till skillnad från många andra yrken.

Behovet av visstids- och deltidsanställda skiljer sig därför åt mot arbetsmarknaden som helhet. Vårdföretagarnas medlemmar har en något lägre andel visstidsanställda än offentlig äldreomsorg.

Den nationella arbetsmiljöundersökningen Jobbhälsoindex visar att medarbetare i privat driven omsorg är mer nöjda med sitt arbete, med ledarskapet och möjligheten att påverka hur arbetsuppgifter ska genomföras.

Vårdföretagarnas medlemmar har kollektivavtal som förhandlats fram och undertecknats av Kommunal utifrån de förutsättningar som är gemensamma för hela arbetsmarknaden.

Under avtalsperioden bedriver vi tillsammans med Kommunal ett omfattande arbete för att göra avtalen mer attraktiva för både företag och medarbetare.

Kommunal vill se en långsiktigt hållbar finansiering för äldreomsorgen. Det skriver vi under på. Ersättningen måste följa löneutvecklingen så att bra villkor till personalen kan upprätthållas.


Anna Bergendal, näringspolitisk expert äldreomsorg Vårdföretagarna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Vård & omsorg

LÄS VIDARE

DEBATT Personalen förlorarna i privat äldreomsorg

ÄMNEN I ARTIKELN

Vård & omsorg

Vårdföretagarna

Äldrevård

Kommunal