RFSL kan lita på oss kristdemokrater

Replik från KD om partiets syn på hbt-frågor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kristdemokraterna har precis som stora delar av samhället mognat i sin syn på HBT+ de senaste decennierna, skriver Michael Anefur i en replik till RFSL.
Kristdemokraterna har precis som stora delar av samhället mognat i sin syn på HBT+ de senaste decennierna, skriver Michael Anefur i en replik till RFSL.

DEBATT. Ni kan lita på Kristdemokraterna. Jag har varit aktiv i partiet sedan 1991. Under en stor del av mina år i politiken har jag engagerat mig i HBT+ frågor.

Det har inte alltid varit lätt! Motstånd har funnits både inifrån och utifrån. Inte minst i början mötte vi hårt motstånd från RFSL. Efterhand som åren gått har vår dialog utvecklats.

Genom att prata med varandra på riktigt har många missuppfattningar kunnat redas ut från båda håll.

Kristdemokraterna har precis som stora delar av samhället mognat i sin syn på HBT+ de senaste decennierna. 2010 deltog partiet för första gången i ett Pride-arrangemang. Då var det jag som stod på scenen.

Den kristdemokratiska ideologin bygger på allas lika, unika och okränkbara värde. Varje människa är unik. Vi föds olika, vi växer upp i olika sammanhang, vi utvecklar vår alldeles egna personlighet och vi landar olika politiskt.

Det är självklart och naturligt i en demokrati att det finns olika åsikter, att alla inte alltid landar i samma slutsatser.

Kristdemokraterna har genom åren lagt stor vikt vid att fundera, vrida och vända på frågor.

Vi anser att tid och möjlighet för reflektion behöver få större plats i det politiska samtalet. Det finns en risk med att övertolka uttalanden och att ta korta bitar ur längre resonemang ur deras sammanhang.

Det gäller vare sig de kommer från oss eller någon annan. Det behövs mer dialog och samtal för att förstå varandra, inte mindre.

Jag ser fram emot fortsatt goda samtal och utbyte av tankar i ibland svåra frågor.


Michael Anefur, riksdagsledamot och talesperson i HBT+ frågor


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln