Vi måste få finnas till för dem som mår dåligt

36 tjej- trans- och ungdomsorganisationer: Behovet är större än någonsin – men politikerna vill inte satsa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tiotusentals unga personer hör varje år av sig till tjej- trans- och ungdomsjourer. Men jourerna jobbar nästan alltid ideellt och det ekonomiska stöd de kan få från politiker kommer stötvis och under korta perioder. Det är inte hållbart om man vill kunna utveckla verksamheterna, skriver 36 organisationer i ett upprop.
Tiotusentals unga personer hör varje år av sig till tjej- trans- och ungdomsjourer. Men jourerna jobbar nästan alltid ideellt och det ekonomiska stöd de kan få från politiker kommer stötvis och under korta perioder. Det är inte hållbart om man vill kunna utveckla verksamheterna, skriver 36 organisationer i ett upprop.

DEBATT. Tjej-, trans- och ungdomsjourerna har sedan drygt 20 år tagit emot oräkneliga berättelser från våldsutsatta unga. Efter höstens #metoo-rörelse med gemensamma upprop om sexuellt våld har vi sett ett ökat behov av någon som lyssnar.

Men finansieringen av våra verksamheter är kortsiktig och oförutsägbar vilket i slutändan drabbar de stödsökande.

Med upprop som #tystiklassen, #räckupphanden och #kidstoo, kan ingen längre förneka det som jourrörelsen sedan länge känt till – omfattningen av det sexuella våldet som män och killar utsätter kvinnor, tjejer, icke-binära, barn och andra killar för.

Vi har tagit emot och lyssnat på berättelser när ingen annan gjort det. Vi har funnits där när skolan, arbetsplatser, rättsväsendet, media och omgivning har svikit.

Vi tror alltid på, stöttar och stärker den som hör av sig och vi lägger alltid skulden på förövaren. På det sättet har vi alltid arbetat, och så kommer vi fortsätta att arbeta.

Varje år hör tiotusentals unga personer av sig till tjej-, trans- och ungdomsjourer över hela Sverige för att de behöver någon att prata med. Även om en kan höra av sig till oss om vad som helst, så handlar många samtal specifikt om olika typer av sexuellt våld och trakasserier och ofta är det pågående övergrepp inom familjen eller relationer. Vi får ta del av vittnesmål som utgör mörkertalet, brott som inte anmäls och därför inte syns i den officiella statistiken.

Tjej-, trans- och ungdomsjourerna bygger nästan uteslutande på ideella krafter men vi behöver även ekonomiska resurser för att driva, administrera och utveckla vår verksamhet.

Vi tvingas söka tillfälliga bidrag för verksamheten och även de statliga bidragen som är öronmärkta för kvinno- och tjejjourers löpande arbete är kortvariga. Då ansökningarnas utformning ändras konstant bidrar det till att ansökningsprocessen är omfattande, komplicerad och tidskrävande.

Att jourerna fortsätter tilldelas kortsiktiga och osäkra medel innebär att våldsutsatta unga och andra i behov av stöd blir lidande.

Regeringen satsade extra på bidrag till jourerna under 2016-2019. Inför valrörelsen i år vill vi se tydliga förslag för att ytterligare öka bidragen och förenkla ansökningsprocessen.

Satsningarna måste gå längre än att temporärt skjuta till medel, vi behöver stabilitet i finansieringen av vår verksamhet.

Vi menar att ansvariga politiker borde vara medvetna om detta och i och med Metoorörelsen nu förstå omfattningen av problemet.

Till alla politiker och beslutsfattare – för att möta behovet som funnits innan och efter #metoo behöver vi ert stöd. Långsiktig och stabil finansiering är ett måste!


Lo Hedengran, samordnare Trans- och Tjejjouren i Malmö
Alice Ewing och Christine Wennlo, Tjejjouren i Lund
Jenny Hurtig, ordförande Tjejjouren i Eslöv
Cecilia Bödker Pedersen, Föreningen Storasyster
Louise Nordquist, Stjärnjouren
Emma Pedersen, Tjejjouren Mira
Jessica Norin Ortiz, Juventas ungdomsjour
Maria Munkesjö, Tjejzonen
Line Janson, språkrör Förenade tjej-, trans- och ungdomsjourer
Karin Modiggård, Ungdomsjouren Tigerlilja
Zandra Kanakaris, 1000 Möjligheter
Josefine Andersson, Tonårsjouren Söderslätt
Sanna Holm, Haninge Tjejjour
Emma Abrahamsson, Tjejjouren Mila i Gislaved
Marion Lindberg, Tjejjouren Vilda i Tranås
Malin Jenstav, stödverksamhetsansvarig Stockholms tjejjour
Therése Ekengren, IndraTjejjour
Lena Morin, nxtME
Mikaela Nissén, Tjejjouren Väst
Johanna Mathisson, Tjejjouren Rut
Soledad Varela, Tjejjouren Ronja
Jasmine Rinderud Eriksson. Örebro tjejjour
Sara Laouini och Amanda Kullenberg, verksamhetsansvariga Föreningen ATSUB
Julia Östfeldt, verksamhetschef Föreningen Tillsammans
Paulina Bengtsson, Novahuset
Jessica Johansson, Tjejjouren Bellis
Kristin Bergkvist, Tjejjouren Torsby
Devine Österman, Tjejjouren Meja
Evelina Immonen, Karlstads Tjejjour
Olivia Svensson, Tjejjouren Beata
Chris-Emelie Denstedt, samordnare Uppsala tjej- och transjour
Frida Höglund, Tjejjouren Hjärtrud
Ewa Jönsson, Tjejjouren Lotus
Hannah Aldorsson, Väsby Tjejjour
Michaela Åhlvik, Tjejjouren Olivia Alingsås, Lerum och Vårgårda
Emmelie Rutström, Tjejjouren Luleå


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE