ÅSIKT

”Detta eviga tjat om sex”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Magdalena Andersson, ordförande för Moderatkvinnorna: ”Jag undrar hur redaktionerna skulle bete sig om de inte fick använda ordet sex”

Foto: Ingen moralpanik Vuxenvärlden måste ta sitt ansvar likväl som resebranchen och tidningsvärlden sitt. Jag vill inte se någon moralpanik men vi måste börja tänka mer på vilka signaler vi sänder ut till våra unga, skriver Magdalena Anderrsson.

Ungdomar har monstersex på semesterresor, super sig fullständigt redlösa och beter sig rent allmänt som svin. Tidningarnas rapporter är många. Men media ger också dubbla budskap; å ena sidan det är så här det (ska) gå till, å andra sidan moralpanik! Det är inte svårt att förstå oroliga föräldrar som inte vill låta sina ungdomar åka iväg på semester på egen hand, eller det faktum att osäkra unga människor av olika artiklar kan bringas uppfattningen att det man läser om är normalt beteende och därför alltför lätt begår oövertänkta och oförlåtliga handlingar. ?

Jag fick ett mail som berörde medias ”ständiga tjat om sex”, där avsändaren frågade om det är den redaktionella delen på tidningarna som själva är så sexuellt frustrerade. För egen del avstår jag från den sortens spekulationer. Jag inser, precis som tidningsledningarna att sex säljer. Annars skulle det inte finnas med på var och varannan löpsedel.

Att det kan trigga människor att göra saker de inte borde, är kanske något redaktionerna funderar på jämt och samt, vad vet jag? Någon form av ansvar tar man väl för det man skriver, en etisk debatt och diskussion förs säkert. ?Däremot har jag funderat på hur redaktionerna skulle få ihop det, om man till död och pina var tvungna att göra ett intresseväckande löp, en förstasida som drar köpare UTAN att använda orden semestersex, sommarsex, regnsex, utesex, innesex o s v och TROTS DET ha samma upplagor. Det skulle antagligen kräva ett rätt stort mått av ansträngning. ?

Fast eftersom redaktionerna består av välutbildade och begåvade personer borde det i rimlighetens namn inte vara omöjligt. I själva verket alldeles möjligt. Tror jag. Kanske till och med upplageökande? ?

Det är lätt som förälder att få hjärtat i halsgropen när man läser om sexscener på stranden, på discon och i parkerna. Klart att det är lättare att förbjuda Kalle att åka iväg på sin önskeresa än att låta honom åka iväg till något som verkar vara rena Sodom och Gomorra. ?

Men är det så det ska vara? Rädsla och förbud? Jag vill att unga människor självklart ska få resa, se världen och uppleva roliga och spännande saker. Men samtidigt tycker jag att vi från alla håll måste vara självkritiska. Vad är det för signaler våra unga får? Vilka budskap trummas ut? SKA man ha sex med flera samtidigt? ÄR det den som häver 14 drinkar i sträck den som är mest cool? Är den som inte ställer upp, en trist och torr typ från landet? Rubrikerna triggar. Är det någon som känner ansvar? ?

Jag vill inte ha en allmän moralpanik i landet Sverige. Men jag anser att vuxenvärlden ska ta sitt ansvar. Föräldrar har sitt självklara. Resebranschen sitt. Och tidningsvärlden sitt. ?I den andan skulle det vara intressant med ett nytt och annorlunda grepp i kvällstidnings-drakarnas nyhetsrapportering. ?

Tänk om vi läsare kunde få se – i ädel tävlan drakar emellan - intresseväckande, intressanta rubriker UTAN löp eller förstasidor som handlar om sex! Kanske till och med en hel månad i sträck?!

Dagens debattör

Magdalena Andersson

Ordförande

Moderatkvinnorna.