ÅSIKT

Byråkraterna är det stora problemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2
DEBATT

Å så var det här med utredningar!

Under loppet av något år har två utredningar presenterats om statens satsningar på småföretag i glesbygden. Nutek kom fram till att stödet har en positiv effekt på företagarna. Men ITPS som presenterade sin utredning häromdagen menar i praktiken att staten slänger miljarder i sjön. Håkan Gadd på ITPS ( Institutet för tillväxtpolitiska studier) förklarar de olika slutsatserna med att Nutek valt en annan metod.

Håkan Gadd ger Maud Olofsson ett råd. Han uppmanar henne att fundera över två frågor. Dels om man över huvud taget ska ha stöd, dels om inte stödet bör konstrueras om.

Bästa Maud Olofsson, jag leverar en trejde utredning och garanterat har jag valt en helt annan metod än både Nutek och ITPS. Och jag är gratis!

Det är byråkraterna som är problemet när stödpengar slängs i sjön. Många handläggare på myndigheter har aldrig själva drivit företag. De har ett regelsystem som någon byråkrat i regeringskansliet satt upp, förmodligen under förra seklet. Reglerna går ut på att trovärdigheten för ett företag och dess utveckling bygger på tidigare bokslut. ”Var de bra förr är de nog bra i framtiden.”

Idéerna ska också få godkänt av byråkraterna. Byråkratens ord är lag och de kan tvinga entreprenörer att ändra sin affärsidé för att få stöd. Det gör det svårt för nytänkare och kreativa entreprenörer. Med honnörsordet att det som gick bra förr, går bra nu – går det åt skogen.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM