ÅSIKT

Bra att ”negerkungen” avskaffas i grannlandet

avZendry Svärdkrona

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: SVT
Beppe Wolgers i rollen som Pippi Långstrumps pappa. I Norge får karaktären inte längre kallas ”Negerkungen”.

Pippi Långstrumps pappa får inte längre vara negerkung i Norge. Nu är han kung av en söderhavsö i stället.

Det är i den norska radions barntimme som strukit ordet negerkung. Enligt projektledare Vibeke Fürst Haugen behöver man städa upp lite i språkbruket i de gamla barnböckerna. ”Speciellt när det gäller att använda ordet neger i nedsättande sammanhang behöver vi vara uppmärksamma. Ett exempel är när negrer beskrivs som små, söta människor. Vi har ett särskilt ansvar för vad små barn får höra.”

Jag tycker att det är på tiden att avskaffa ordet ”negerkung” i Astrid Lindgrens böcker. Det hör inte hemma i en modern tid.

Av någon anledning gillar vi i Sverige att ha ordet neger tillsammans med produktnamn för bakelser eller glass. ”Negerbollar” och ”Nogger Black”. Danska glassbaren i Båstad säljer faktiskt en glass som heter ”Negerkyss”.

I motsats till Norge och Danmark är vi döva inför ordet neger.

Så sent som 1997 använde polisradion i Uppsala ”blåneger”, ”ljusare neger”, ”vitneger” osv. när de angav signalement på en misstänkt gärningsman i ett brutalt rån i Uppsala. Kriminalakommisarien Göran Sydner ursäktade polismannens uttalande med de historiska orden ”det finns ju så många negerstammar i Afrika”.

Ord är viktiga, spännande, roliga men kan också vara farliga. Ord uppfatttas olika beroende på vem som uttalar dem och i vilket sammanhang. Ord kan både glädja och såra. Språket är oerhört viktigt och återspeglar samhällets attityder och tankesätt.

Det är tydligt att många svenskar är omedvetna om den förnedring svenskar med afrikansk bakgrund känner inför ordet ”neger” i allmänhet och den negativa färgkoden i synnerhet. Sedan finns det vissa svenskar som anser att beteckningen är den enda rätta och att alla människor med afrikansk bakgrund måste acceptera detta.

Det finns redan en negativ uppfattning om människor med afrikanskt ursprung i vårt land. Då afrikaner är så lätta att urskilja på grund av sin hudfärg blir dessa som grupp lätt måltavla för fördomar.

Varför kan vi inte sluta att använda ordet neger när vi vet att tiotusentals av Sveriges invånare upplever det nedsättande, provocerande, förödmjukande och ett uttryck från kolonialtiden? Ska vi ta hänsyn till de som såras av ord eller de som sårar?

När Nyamko Sabuni blev integrationsminister påpekade många kommentatorer att vi fått ”vår första färgade minister”. Det var korkat. Alla människor har en färg! Även Pippi Långstrumps pappa!