ÅSIKT

Du luras att låna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Charlie Söderberg: Du som är ung - offra inte din frihet för att skaffa prylar

Spara i stället Ge inte upp din frihet bara för att du vill kunna köpa dyra bilar, hus, tv-apparater, kläder, solresor och andra nöjen - som du egentligen inte har råd med. För den enda som blir glad i slutändan är banken.

Hej du som blir lockad av idén om en statlig bankgaranti för unga.

Gå inte på det. Staten lurar dig!

Foto: LG
Kan bli en dyr affär.

I mitt arbete som rektor för balansekonomiutbildningen och som programledare för tv-programmet ”Lyxfällan” har jag träffat en rad människor med alla upptänkliga olika ekonomier. Gemensamt för många av dem är att de i sitt sökande efter snabba lösningar missar allt det uppenbara som finns mitt framför näsan på dem. Jag är rädd för att det nya förslaget om statlig bankgaranti är just en sådan miss du har mitt framför näsan.

Alla vill väl kunna bo trevligt till en rimlig penning. Bostadsbristen och de höga fastighetspriserna gör situationen allt mer ohållbar, särskilt om man är ung utan vare sig hög lön eller sparade pengar.

Hur dyrt det är att köpa lägenhet avgörs av den beryktade budgivningen, hur mycket pengar de aktuella spekulanterna är villiga att betala. Eftersom de absolut flesta av oss lånar merparten av köpeskillingen kan man säga att det slutgiltiga priset avgörs av hur mycket pengar man får låna av banken.

Banken är just nu villig att låna ut MASSOR med pengar, för ju mer banken får låna ut, desto mer pengar tjänar de på dig och mig. Banken vill alltså ha höga huspriser.

Men det är förbjudet för banken att låna ut pengar till dig om den inte kan bevisa att du har en rimlig möjlighet att betala tillbaka. Just detta gör att du som är ung och inte har något jobb med hög lön inte kan låna lika mycket pengar som mamma och pappa. Det tycker jag är bra.

Att låna en massa pengar sätter dig i en situation där du måste betala en massa pengar till banken varje månad och gör det i stort sett omöjligt för dig att bygga ett eget startkapital.

De flesta människor som jag träffar i ”Lyxfällan” är inte människor som hamnat i ekonomiska problem på grund av att de köper för dyra skor utan för att de har högre fasta kostnader varje månad än vad de har råd med. Om det sedan händer något med inkomsten - att man blir arbetslös, flyttar isär, blir sjuk en tid - faller hela ekonomin ihop som ett korthus med allt mer desperata lån, skulder hos kronofogden och till slut personlig konkurs.

Höga priser är alltså bra för banken, men dåligt för dig. Banken har dock en rad hemliga ess i sin rockärm. Ett av dem är att priserna i ett antal år har stigit så allt fler börjar tro att man tjänar pengar på sitt boende.

Men man glömmer att när ens eget boende stiger i värde stiger också värdet på alla andra boenden... och någonstans måste man ju bo.

Dessutom har bankerna fått hjälp av staten med ett fantastiskt system som kallas uppskjuten reavinstskatt. Det innebär att man slipper betala vinstskatt när man säljer sitt boende om man köper ett nytt boende som kostar minst lika mycket. Det gör att hur mycket husen än stiger i värde är det sällan någon som ser de pengarna, de hamnar alltid som en del av betalningen på ett dyrare hus eller lägenhet. Allt klappat och klart, så att vi hela tiden lånar mer och mer pengar/banken tjänar mer och mer pengar.

Nästa ess i rockärmen måste vara att själva räntekostnaden man betalar till banken är avdragsgill i deklarationen. Alltså kan man säga att man får 30 procents rabatt på att låna pengar. Det gör att vi alla ”har råd” att låna 30 procent mer och bjuda 30 procent mer på budgivningen, så att alla priser blir 30 procent högre eller, om man så vill, att staten tar av våra skattepengar och skjuter till 30 procent direkt till bankerna.

Som om detta inte vore nog vill man att staten nu även ska ställa upp med den säkerhet som krävs för att det ska vara lagligt för banken att låna ut ännu mer pengar till dig som är ung och som egentligen inte har råd att vara med på budgivningen - allt för att öka bankernas inkomster ytterligare.

Staten har säkert någon klurig idé bakom det här, men jag är ytterst tveksam till om det är till din fördel. Just nu verkar det som vanligt mest som att det är banken som vinner.

Mitt förslag till dig som är ung är att du aktar dig för att hamna i samma fälla som generationen före dig.

Ge inte upp din egen frihet genom att sätta dig med höga fasta kostnader bara för att köpa på dig hus, bilar, tv-apparater och annat som du egentligen inte har råd med. Spara i stället tills du har råd att skaffa dig det du vill ha och ändå sova lugnt om natten.

Dagens debattör

Charlie Söderberg

Rektor för Balansekonomi, Sveriges första skola i hur pengar verkligen fungerar

Charlie Söderberg