Ministrarnas lögner får aldrig bli vardag

Debattören: På en vecka har två av demokratins främsta företrädare i Sverige ljugit ogenerat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaten Christofer Fjellner kritiserar Alice Bah Kuhnke och Stefan Löfven för att ha ljugit.
Moderaten Christofer Fjellner kritiserar Alice Bah Kuhnke och Stefan Löfven för att ha ljugit.

DEBATT. Förra lördagen intervjuades demokratiminister Alice Bah Kuhnke i Ekots lördagsintervju. Samtalet kom in på Svenska Akademien. När Bah Kuhnke fick frågan om knytblusstödet till Sara Danius på Instagram var lämpligt för en minister svarar hon utan att blinka att hon inte uttryckte stöd för Danius.

Mindre än en vecka senare ställer Jonas Sjöstedt en fråga i riksdagens partiledardebatt till statsminister Stefan Löfven om processen när generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, fick sparken. Löfven svarar då att hon inte fått sparken. Det uppstår en märklig tystnad och i bänkraderna skruvar statsråden på sig.

Det kan omöjligt vara så att jag är den enda som reagerar på detta. På en vecka har två av demokratins främsta företrädare i Sverige ägnat sig åt att medvetet och ogenerat ljuga offentligt. På köpet är de uppenbarligen likgiltiga inför att bli påkomna. Det är fullständigt oacceptabelt och i förlängningen ett hot mot demokratin.

En välfungerande demokrati förutsätter ett någorlunda välfungerande och upplyst offentligt samtal. Genom förnuftiga samtal kan olika åsikter brytas mot varandra och mynna ut i tankar och idéer som realiseras i ett bättre samhälle. Men för att det offentliga samtalet ska fungera någotsånär bra behövs det grundläggande spelregler som är gemensamma. En sådan regel är respekt för fakta och sanningen. Om inte sanningen respekteras går alla möjligheter till en konstruktiv debatt förlorade.

I Sverige har vi sett på utvecklingen i andra länder, inte minst USA, med förskräckelse. Vi har också sett hur svårt medierna där haft att hantera fenomenet när politiker blåljuger.

Det har många gånger kortslutit debatten och lett till ett politiskt skyttegravskrig med få vinnare, men desto fler förlorare. Det är en utveckling som jag tror att en överväldigande majoritet vill undvika i Sverige.

Därför är lögnerna från statsminister Löfven och demokratiminister Bah Kuhnke så farliga. Det är två uttalanden som inte ens med den bästa viljan i världen kan anses vara sanna. Lika säkert som det är att Begler fick sparken från Försäkringskassan av socialminister Annika Strandhäll, lika säkert är det att Bah Kuhnke bar knytblus för att visa sympati med Danius.

Det är de såklart medvetna om båda två. Men de valde ändå att helt ogenerat ljuga därför att det passar deras politiska agendor bättre. De gjorde det dessutom i forum med stor spridning, vilket tyder på att de dessutom var likgiltiga inför att avslöjas. Det borde bli folkstorm av deras nonchalanta beteende inför sanningen.

Båda fallen passerade förbi endast med som notiser i tidningarna. Det faktumet att de båda ljög nämndes inte ens. Det är en svår situation att rapportera om direkta lögner på men de får aldrig tillåtas passera obemärkt förbi på det här sättet. Det måste vara svårt för journalister att rapportera om direkta lögner. Men det får inte bli en ursäkt för att inte göra det.

Vi får inte bli ett USA där lögnerna är så många att människor blir avtrubbade och vänjer sig vid lögnen.

Det är särskilt viktigt när det är tre månader kvar till valet och förtroendet för politiken redan är lågt och gränsen för vad som är acceptabelt att säga i den offentliga debatten förskjuts, samtidigt som tonläget hela tiden skruvas upp. Därför hoppas jag innerligt att lögnerna inte upprepas, varken av Löfven och Bah Kuhnke själva eller av någon annan, som förväntas vara demokratins främsta företrädare i Sverige. Om inte ens regeringsmedlemmarna klarar av att hålla sig till sanningen och konstruktivt bidra till den offentliga debatten. Vem kan då förväntas göra det?

Regeringsmakten hägrar och jag vill ha en intensiv valrörelse med hårda debatter och högt i tak. Men politiker av alla färger måste till varje pris avhålla sig ifrån att tumma på fakta och medvetet ljuga, också när det ger kortsiktiga politiska poänger och fördelar.

Det långsiktiga priset är nämligen så mycket högre och betalas av alla i slutändan. Jag förutsätter att Löfven och Bah Kuhnke gör avbön och inte återupprepar beteendet.

Den dagen lögnen bli vardag är demokratin illa ute.


Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE