ÅSIKT

Strunta i uppropen – ingen läser dem

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Ingen läser någonsin upprop.

Gränsen är flytande mellan debattartiklar med många undertecknare och de regelrätta uppropen, men grundläggande för denna meningslösa verksamhet är i båda fallen att ingen läser texten. Ibland tydligen inte ens undertecknarna.

Upprop syftar till att visa hur goda och rättrådiga undertecknarna är eller till att göra saken bättre genom att så goda och rättrådiga personer omfattar den.

En artikel med flera undertecknare kan också ha till syfte att dela ansvaret i en kinkig fråga. Ministern vågar inte byta politik på egen hand. Varför tidningarna lånar utrymme åt denna verksamhet är en gåta. Tror ni förresten att de två statsråd och tre fackbasar som undertecknat eländet verkligen suttit och hållit i samma penna?

Och även frånsett att tre eller flera namn (eller redan två om någon är minister) under en artikel effektivt skrämmer bort läsare är det dålig debattstrategi att gå fram så.

Vill vi övertyga någon är det fiffighet och fakta som hjälper. Inget annat. Om jag inte har mer att komma med eller tror mer på saken än att jag måste ha påskrifter från folk som vet ännu mindre inger det knappast förtroende.