ÅSIKT

Sex appeal - en valfråga

DEBATT

Aftonbladets Fredrik Virtanen: Reinfeldt och Persson tävlar i mys

Sex appeal är lika viktigt i valet som i TV4:s talangjakt "Idol".

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Och i ett kallt samhälle är sex appeal samma sak som en varm partiledare.

Reinfeldt och Persson är två hårda gubbar som tävlar i mys.

"Dom kommer kliva på dig igen" sjunger Håkan Hellström i en av årets klarsyntaste och mest gripande poptexter. Den handlar om sångarens revanschlusta men fungerar som en allegori för Sverige i dag.

"Dom" ser om sina egna hus. "Dom" kliver på oss. Och dom kommer att göra det igen. Vi lever i en "dyrast vinner"-mentalitet.

Men vilka är "dom"?

Förr ansågs skulden ligga åt höger. Moderat var varggrin, Skandiachefer och roffarmentalitet.

Nu har ordet "modde" designats för att ge moderater en gulligare framtoning och Fredrik Reinfeldt är enligt George W Bush-modell tillsatt att spela den populära rollen som "compassionate conservative" (medkännande moderat på svenska?), en sammansättning av två ord som under vänstervågen ansågs direkt skrattretande omöjlig.

Dagens högervåg är en naturlig motreaktion på 90-talets vänsterdominans och en självklar följd av att socialdemokratin själva dragit åt höger genom utförsäljningar av infrastruktur och allmännytta.

Så just nu har vi alltså en statsminister som slåss för sossetraditionella välfärdsfrågor ur underläge och en högerman som bevisligen inte varit med om att nedrusta välfärden men som leder ett parti som varit känt för att göra det.

Ett ovanligt läge.

Vid partiledardebatten i går - en fyra timmar lång deppmässa över vårt lands elände - var det såväl parodiskt som sött att se hur Reinfeldt och Göran Persson tävlade om vem som är allra allra mest medkännande.

Politik handlar lika mycket som TV4:s talangjaktstävling "Idol" om sex appeal som om verklig talang. Sex appeal just nu är att vara varm i ett kallt samhälle med låga räntor. Göran och Fredrik är två hårda gubbar som tävlar i mys när sakfrågorna är för komplicerade och retoriken för uppskruvad.

Perssons suckade sorgset när han förklarade hur han sett högerns skattesänkningspolitik genomföras förr.

- Det slutade med 15 procents ränta på huslånet.

Reinfeldt hävdade att landet, efter socialdemokratiska nedskärningar, redan är starkt tudelat mellan fattiga och rika och mysiga moderater är räddningen.

På högerkanten är Reinfeldt ensam. Hans partiledarkollegor surrar runt som irriterande flugor. Maud Olofsson (c) är som en gläfsande Sverker Olofsson med sin hysteriska retorik, fylld av ständigt upprepade frågor, som gör det omöjligt att orka lyssna.

Göran Hägglund (kd) ser ut som en Livets ord-pastor, smackar med läpparna och pratar dum dialekt när han tramsigt, liksom Reinfeldt i ett lika vulgärt angrepp, ger sig på Lars Ohlys Kuba-åsikter. Och Lars Leijonborg är lika obekväm och illa klämd mellan ideologierna som hans slips var vansinnigt lång.

- Högeralliansen, fnös Göran Persson som om denna vore en smutsig tandborste som vill smitta ner hela samhällskroppen med fattigkaries.

Men Perssons lag är heller inte starkt och han vill hellre spela solo. En obsolet kommunist i ful lugg och för stor kavaj kommer inte att locka tillbaka de 35-åriga radhusfamiljer som är nytända på modde-Fredde.

Och miljöpartiets idealistiska drömmare Maria Wetterstrand - vid gårdagens riksdagsdebatt iklädd kratta-löv-kläder - går bara hem hos samhällskunskapslärare.

Allt står mellan mys-Persson och mys-Reinfeldt. Två starka kandidater, två trovärdiga ledare som ska medkänna sig fram mot valet i jakt på vår gunst.

Det enda vi vet säkert är att Hellström har rätt när han sjunger att "dom kommer kliva på dig igen". Och att varken moderater eller socialdemokrater kan förhindra det. Det kan vi bara själva.

Läs mer

Fredrik Virtanen