ÅSIKT

”Satsa på nya jobb - inte coacher”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

avLinda Cederberg

DEBATT

Läsarna rasar efter avslöjandet om fiaskot med jobbcoacher

Aftonbladets avslöjande om fiaskot med jobbcoacherna startade en lavin av arga läsarreaktioner. Arbetsförmedlingen får svidande kritik och många tycker att Angeles Bermudez-Svankvist borde ta sitt ansvar och avgå.

– Varför ska dyra coacher göra Arbetsförmedlingens jobb? skriver en upprörd läsare.

Regeringen avsatte tre miljarder kronor för att stävja jobbkrisen. Arbetsförmedlingen kontrakterade 952 privata jobbcoachbolag för att hjälpa arbetslösa att söka jobb.

Trots att terapi, medicinska behandlingar, utbildningar och rehabilitering är förbjudet som arbetsmetod visade Aftonbladets granskning att 98 av de anlitade bolagen använder sig av den alternativa terapimetoden NLP, neurolingvistisk programmering. En metod som experterna kallar för ovetenskapligt trams.

Aftonbladets läsare rasar mot Arbetsförmedlingens inkompetens. Många är allvarligt oroade över att myndigheten, som har stor makt över människors liv och ekonomi, har så dålig koll på sin verksamhet. Uppgivna arbetslösa uttrycker sin besvikelse över att återigen ha blivit blåsta på en resurs man hade hoppats på.

Sköter inte sitt jobb

Den skarpaste kritiken riktas mot att coacher nu ska göra det jobb som läsarna tycker borde ligga på Arbetsförmedlingens bord.

– Jag begriper inte varför en jobbcoach skulle vara bättre än en arbetsförmedlare. Problemet kanske ligger i kompetensen hos arbetsförmedlarna? Då kanske man skulle tänka sig att stärka arbetsförmedlarna i stället genom terapi och utbildning, skriver en läsare.

Flera vänder sig också mot att pengarna satsas på coacher istället för på åtgärder som skapar nya jobb.

– Om de inte kan bevisa att coacherna skapar NYA arbetstillfällen utöver sina egna coachjobb och kring verksamheter till dessa så skall det läggas ned genast då det är grovt slöseri med allmänna medel!

”Lär av bemanningsföretagen”

Andra upprörs över att Arbetsförmedlingen inte lär av exempelvis bemanningsföretagen som faktiskt söker reda på jobb åt de sökande istället för att erbjuda ”flummiga” kurser.

– Tyvärr är arbetsförmedligen en del av verkligenheten, trots att de själva inte verkar förstå verkligenheten. Varför spendera så otroligt mycket pengar på att utbilda arbetslösa i att söka jobb istället för att använda de pengarna till att ha utbildad personal som faktiskt söker reda på jobben och erbjuder och hjälper de arbetslösa med det. Precis som alla bemanningsföretagen arbetar idag. Det är rent brottsligt oekonomiskt att arbeta som arbetsförmedligen gör idag.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist tycker det är beklagligt att oseriösa jobbcoacher kontrakterats. Men hon ser inga skäl att avgå. Många läsare håller inte med henne om det.

– Klart hon ska avgå, med omedelbar verkan. Det finns näringsförbud för företag som inte sköter sig, kan vi inte införa något liknande för våra sanslöst inkompetenta "förtroende"-valda? Här har vi ett praktexempel!