Debatt

Därför var det rätt att ge Obama fredspriset

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Hoppet Attityden mot Mellanöstern FN-stödet Dialogen med fiender

Sveriges tidigare FN-ambassadör Pierre Schori hyllar Nobelkommiténs beslut att ge president Obama 2009 års fredspris.

Varför tycker du det är rätt att Obama får fredspriset?

– Det är djärvt och genialt. Obama ger oss andrum i en farlig värld där allför många har fingret på avtryckaren. Priset ger ett starkt stöd åt en person som borde ha mycket mer support från omvärlden. Han ger så mycket hopp för många som är satta på undantag. Men också för oss som är oroliga för hur farliga kriser hanteras i världen. Obama möter ett mycket starkt motstånd i USA, samtidigt tiger Europas regeringar när han försöker ta itu med stora kriser som Iran och Mellanöstern. Jag är glad för att Nobelkommitén ger detta stödet när inte EU:s regeringar inte gör det.

Varför får han priset redan nu?

– Man vill visa stöd för en ny typ av president, en ny typ av amerikan. Han är en kosmopolitisk president som har världen i sina gener, i jämförelse med tidigare presidenter som varit instängda i sin kontinent. När Obama sitter i möten med sina rådgivare i Vita husets källare ger priset honom stödet att fatta kloka beslut, inte krigiska.

Vad kommer titeln "Fredspristagare" göra för hans roll som USA:s president?

– Han kommer ta in detta och känna att andra också bryr sig. Tidigare har han bara kunnat konstatera att han har stora beslut att ta och ingen stödjer honom. Det tror jag är viktigt.

Vad har han hunnit åstadkomma som gör honom förtjänt av Nobels fredspris?

– För det första uppfattades Bushs Amerika av många som en farlig nation för världsfreden, genom ett illegalt krig i Irak och det så kallade kriget mot terrorn "for ever". Bara det att Obama har tagit till en radikalt annorlunda politik – ställt upp och talat för FN:s säkerhetsråd, föreslagit en resolution för en kärnvapenfri värld, talat om att han vill stödja FN:s fredsbevarande trupper – ger ett väldigt starkt stöd till FN.

Samtidigt har han sagt att ”jag är beredd att tala med vem det än må vara, även de vi betraktar som fiende – Hugo Chavés, Iran, Cuba, Nordkorea, till och med talibaner i Afghanistan - för att försöka hitta en politisk lösning”. Det är en 180 graders vändning mot Bush. Med Obama har vi fått en mindre farlig värld.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt