ÅSIKT

Jag trodde alla var feminister

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

avLisa Magnusson

DEBATT

Lisa Magnusson: Ändå har vi inte gjort mer än så här

Jag trodde alla var feminister vid det här laget. Kvinnor av ren självbevarelsedrift och män (i värsta fall) för att få ligga.

Men så kom Fotbollsfrun i SVT Debatt.

Janne ba: Är du feminist?

Och medan han andades in, för det är den tid som gästerna har på sig att säga nåt, så klämde Fotbollsfrun i med ett: Nä.

Ingen följdfråga på det, jag antar att Janne råkade spegla sig i nån kamera och liksom fastnade. Sedan gick han vidare.

I alla fall. Jag kanske inte tillbringar mina dagar med att vända papper och hälla ut automatkaffe i en plastpalm från IKEA, och jag kanske inte har komjölk för händerna och hästlort under naglarna. Inte heller känner jag någon av de där feministerna som man borde känna. Vad fan, jag har aldrig ens riktigt haft en feministisk diskussion, vad jag vet. Men jag hade ändå nåt slags romantisk idé om att ALLA tror på jämställdhet. Jag hade väldigt fel, ja.

Det finns en lek som jag leker ibland: "Om det där hade varit en man så...", tänker jag, eller: "Om det där hade varit en kvinna så...".

Och jag skrattade åt Nour El-Refais stabbiga väktare utanför någon elektronikaffär i "Ballar av stål". Hon låtsades att kvinnor hade företräde för det att männen inne i affären misskött sig, hon fick männen att bilda en töntig liten kö. Och när någon passade på att gå in bakom ryggen på henne, så sade hon allvarligt i walkietalkien: "Nu var det en karlslok som slank igenom, tar ni honom därinne eller?". Jag kluckade glatt. Jag vet att det var fel av mig, jag vet att jag är en sexistisk liten fitta, men jag tyckte det var så befriande jävla roligt.

Det var först i andra avsnittet jag skulle fatta. I andra avsnittet ställde sig Nour i en fontän, drog upp kjolen och deklamerade att en hårig fitta är normal. Turisterna filmade glatt på, men femman pixlade det som skulle vara den normala, håriga fittan. Sedan gav sig Nour på högvakten vid slottet, och åh, det är ju så jävla tacksamt, för högvakten är lika med en osäker liten pojke i en soldats uniform. Han kan ju inte försvara sig ens om han vill. Så Nour sträckte sig fram och ba: "HA! Där klämde jag allt på din kuk!". Sedan sprang hon därifrån.

Han stod kvar och såg obekväm och stel ut, flackade med blicken.

Jag tänkte att Nour borde leka den lek som jag leker ibland: "Om det där hade varit en kvinna så...".

Och sedan tänkte jag att det är konstigt ändå, att vi faktiskt lever i den bästa av tider och ändå har vi inte gjort mer av det än såhär.

Lisa Magnusson, 27, skriver krönikor för Aftonbladets Debatt-sajt.

Läs hennes blogg här.

ARTIKELN HANDLAR OM