Debatt

Kvinna + blogg = Makt!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Åtta bloggare:Nu skänker vi pengar till utsatta mammor

HJÄLP OSS HJÄLPA Sju kvinnliga bloggare stöder Röda korsets Rädda Mammorna-kampanj. ”Vi gör det för att vi själva är mammor. För att visa att vi kan göra skillnad. För att vi bryr oss om långt fler saker än de som syns via våra bloggar”. Pengarna går bland annat till utsatta kvinnor i Sudan.
HJÄLP OSS HJÄLPA Sju kvinnliga bloggare stöder Röda korsets Rädda Mammorna-kampanj. ”Vi gör det för att vi själva är mammor. För att visa att vi kan göra skillnad. För att vi bryr oss om långt fler saker än de som syns via våra bloggar”. Pengarna går bland annat till utsatta kvinnor i Sudan.

Den svenska bloggosfären är ett världsunikt fenomen. Här är det nämligen kvinnorna som dominerar och driver den sociala utvecklingen på nätet. Den svenska kvinnliga bloggaren har blivit en maktfaktor att räkna med. Och vi är här för att stanna. Vi är många, vi är olika och vi gör skillnad. Men påfallande ofta blir vi kvinnliga bloggare ihopbuntade med varandra och anklagade för ytlighet. Oavsett om vi skriver om mode, politik, vad vi åt till middag eller en allvarlig sjukdom. Det är fortfarande många som vill slå ner på den svenska kvinnliga bloggaren.

Många av oss tjänar pengar för att vi gillar att skriva. Det är naturligtvis ingenting nytt. Krönikörer, journalister och skribenter har funnits i alla tider. Det som är nytt är att vi själva har tagit makten över publiceringen. Vi bestämmer själva vad vi vill dela med oss av och inte. Vi kan bemöta sådant som står i andra medier och vi kan få respons av våra läsare. Våra läsare kan också bestämma om de vill följa oss. Liksom annonsörerna kan välja om de vill placera sina annonspengar på en blogg i stället för i en dagstidning eller i tv-rutan. Makten har flyttats till den vanliga människan. Man kan naturligtvis tycka vad man vill om det. Kritiker uppmanar bloggare att sluta skriva för att innehållet inte anses tillräckligt intressant. De tycker inte heller att bloggarna ska kunna tjäna pengar på att skriva. Åtminstone inte på det som vi skriver om.

Vad många inte verkar förstå är att vi inte bloggar enbart för pengarna. I likhet med de flesta inkomsttagare så har vi ett yrke som vi både gillar och kan försörja oss på. Vi bloggar faktiskt även just för att dela med oss. Ibland av det vardagliga. Ibland i större syften. När den svenska babyn Thor kidnappades av sin pappa mobiliserade sig kvinnor över hela världen för att visa sitt stöd för Thors mamma. Insamlingar startades, hjälpinsatser och detektivarbete drogs igång. Av helt vanliga mammor. Både sådana som bloggar och sådana som inte gör det. Omtanken sprids snabbare än vinden på internet. Just nu startas och sprids till exempel Röda korsets kampanj för världens mammor på bloggar och hemsidor runt om i Sverige. Kvinnor som hjälper kvinnor, många tillsammans.

Tyvärr sprids också näthatet nästan lika snabbt. Många av oss har råkat ut för det. Mer än var fjärde bloggare har någon gång råkat ut för kränkningar och trakasserier på nätet. Kvinnor är extra utsatta. Vi får påhopp för att vi delar med oss, för att vi inte delar med oss, för att vi är ytliga, för att vi är arga, för att vi reagerar, för att vi inte reagerar, eller för att vår svenska kanske inte är perfekt. Ändå fortsätter vi.

För att vi vet att det är många som tycker om det vi skriver. Som gillar att ha ett fast forum där även vardagliga saker som spaghetti och köttfärssås, stavfel och förrådsstädning får plats mellan de stora och viktiga sakerna.

En sådan stor och viktig sak är kampanjen Rädda Mammorna. Alla vi som har undertecknat den här debattartikeln deltar i kampanjen. Via våra bloggar går det att donera pengar till förmån för mammor världen över. Vi gör det för att vi själva är mammor. För att visa att vi kan göra skillnad. För att vi bryr oss om långt fler saker än de som syns via våra bloggar. Vi uppmanar alla våra läsare att starta sina egna insamlingar för att rädda mammor i som befinner sig i en utsatt situation. De svenska bloggarna är en folkrörelse att räkna med. Och om vårt sätt att dela med oss av vår vardag kan hjälpa en våldtagen kvinna i krigets Kongo, så delar vi gärna med oss.

Hjälp oss att rädda mammorna!

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt