Det fria nätet stoppas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Sigfrid & Möller: Nästa stora strid på internet handlar om blockering

kapar kreativitet Den öppna och innovativa marknaden på nätet riskerar att omvandlas till en lukrativ marknad för jurister och byråkrater.

Foto: Foto: JUPITER

Att diktaturer censurerar internet och blockerar sajter och information är inte så förvånande. Men att västliga demokratier överväger att göra detsamma är desto mer oroande.

Först ut i Sverige med att kräva webbcensur är skivbranschens organisation IFPI, skriver Karl Sigfrid och Victor Möller.

Den senaste tidens rättsprocesser har skapat en osäkerhet om vilka regler som gäller för företag som är verksamma på internet. Juridiska ombud för upphovsrättsindustrin utnyttjar den osäkerheten för att flytta fram sina positioner. I hotfullt skrivna brev kräver upphovsrättsindustrin att webbföretag och internetleverantörer ska blockera material på internet.

Marknaden på nätet, som har karaktäriserats av öppenhet och innovation, riskerar nu att omvandlas till en marknad som främst försörjer jurister och byråkrater. Politiska representanter har ett ansvar för att återställa lugnet och skapa den juridiska trygghet som krävs för att den innovativa nätkulturen ska fortleva.

Nyligen ansökte de stora skivbolagen om ett vitesföreläggande mot internetleverantören Black Internet. Enligt ansökan borde Black Internet beordras att stänga av fildelningssajter från nätet. Skivbranschens försök att tvinga internetleverantörerna till blockering av webbplatser går tvärtemot Sveriges politiska ambitioner och strider mot andan i det grundlagsfästa censurförbudet.

Diktaturer har sedan länge censurerat material på internet. Kinas stora brandvägg stänger ute regimkritiskt material som handlar om Tibet, Taiwan och polisbrutalitet. I Iran filtrerar staten bort information om jämställdhet, och Youtubes webbplats har periodvis varit totalförbjuden. I Kuba, som har västra halvklotets lägsta datortäthet, är det för vanliga medborgare endast tillåtet att koppla upp sig genom statliga accesspunkter.

Att stater som i andra sammanhang saknar yttrandefrihet också censurerar internet är inte särskilt förvånande. Desto mer förvånande, och oroande, är det att västliga demokratier överväger att blockera information på nätet. Först ut i Sverige med att kräva webbcensur är skivbranschens organisation IFPI. IFPI skickar ut brev till internet­leverantörer och begär att de blockerar internetanvändarnas tillgång till fildelningssajter.

Det ska enligt IFPI inte bara vara olagligt att fildela eller att driva en webbplats för fildelning. Det ska också vara olagligt att tillhandahålla en internetuppkoppling som kan användas för att nå fildelningssajter. Upphovsrättsexpertisen bedömer det rättsliga läget som oklart, och just denna oklarhet öppnar nya möjligheter för upphovsrättsjurister som vill skrämma fram frivillig censur på internet. Internetleverantören Black Internet har mottagit hot om att stämmas på 300?000 kronor om dagen till dess att kommunikationen till en utpekad fildelningssajt blockeras.

Samtidigt varnar Antipiratbyrån webbplatser som möjliggör fildelning med bittorrent-teknik. Breven ställer svepande krav på att samliga torrentfiler som pekar mot upphovsrättsskyddade verk ska raderas. Framtida upp- och nedladdningar ska förhindras.

Var och en som använder sociala medier på nätet vet att upphovsrättsindustrins krav är omöjliga att tillmötesgå. Den som driver en öppen plattform för användargenererat material kan inte förhandsgranska allt material som laddas upp. En sådan förhandsgranskning skulle förstöra hela konceptet, och dessutom vara praktiskt ogenomförbar. Bara på Youtube laddas det upp över 200?000 videoklipp om dagen, och totalt finns det över 70 miljoner videoklipp på webbplatsen. På Wikipedia har 75?000 olika användare tillsammans skrivit över sju och en halv miljon artiklar. Det finns bokstavligen hundratals miljoner bloggar upplagda på olika blogghotell. Garantier mot att vissa Youtube-videor, Wikipedia-artiklar och blogginlägg kan innehålla upphovsrättsskyddat material går inte att ställa upp, så i praktiken kräver antipiratrörelsen att den snabbast växande, mest dynamiska tillväxtmarknad på internet ska stänga ned.

Karl Sigfrid, Victor Möller

Publisert: