Debatt

Pengarna tillbaka om skolan är dålig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Anton Abele (M): Inför returrätt på utbildning, Jan Björklund

Skattebetalarna och eleverna måste ha möjlighet att kräva ersättning när skolan inte levererar det den lovar, skriver debattören.

Foto: Foto: ROBIN NORDLUND

Under de senaste veckorna har en rad missförhållanden i skolor avslöjats och debatten om friskolors vinster har blossat upp. Många har försökt chocka svenska folket med att avslöja ”sanningen” om de vinster som tas ut från de svenska friskolorna. Förutom de vanliga rödgröna rösterna sällar sig även vissa borgerliga debattörer till dem som vill begränsa friskolornas vinster. Det blåser en kall vind genom Sverige kring friskolor och vinstuttag. Nu är det dags att skapa lite perspektiv i debatten.

Tyvärr missar vinstbelackarna målet när de riktar in sig på vinsterna. Särskilt med tanke på att den slutliga aktieutdelningen är mycket låg i jämförelse med hur mycket de svenska friskolorna omsätter årligen. Av en årlig omsättning på cirka 15 miljarder kronor är det enbart en halv procent som i slutändan blir aktieutdelning. Vinsterna är således inte problemet. Det är bristande kvalitet i utbildningen, hos kommunala såväl som fristående skolor, som är problemet.

Varje elev kostar årligen i genomsnitt 90 000 kronor. I de flesta fall är det väl investerade pengar från skattebetalarnas sida. Tyvärr, och som vi sett bevis på under de senaste veckorna, finns det ett fåtal elever som inte får det som vi alla betalar för. Den kommunala Tolvåkersskolan i Kävlinge hotas av tvångsförvaltning sedan Skolinspektionen riktade svidande kritik mot utbildningens kvalitet. I Göteborg är det fristående gymnasiet MoveIT på väg att svika sina elever efter att under flera år ha mörkat vilka problem skolan stod inför. Som exemplen visar så kan problemen finnas i alla delar av skolsystemet.

I inget av de fallen som beskrivs ovan kommer eleverna eller skattebetalarna kunna kräva pengarna tillbaka. Något som vore naturligt om man hade varit missnöjd med vilken annan tjänst som helst. Vill man ställa sig på barrikaderna för att säkerställa skolornas kvalitet så skulle införandet av returrätt på utbildning vara en mer än välkommen reform.

Därför borde ett sådant uppdrag ingå i direktiven till den parlamentariska utredning om friskolornas vinster som Jan Björklund aviserat ska starta under våren. Samtidigt måste Skolinspektionen bli väsentligt bättre på att kvalitetssäkra skolorna. Vi måste få valuta för de 35 miljarder kronor vi betalar varje år för de svenska skolorna.

Vinstuttag från skolor har blivit som ett rött skynke för oppositionen. De som ser vinster som ett problem lyfter bort diskussionen från det som verkligen är viktigt. Låt oss slippa pajkastningen och i stället fokusera på målsättningarna för den framtida svenska skolan. Hur fortsätter vi på den vägen som alliansen slagit in på, med höjda kunskapsnivåer och återupprättandet av den svenska kunskapsskolan?

Jag är den första att gratulera den skola som kan ta ut vinst och samtidigt leverera en bra utbildning till nöjda elever. Jag vänder mig inte emot möjligheten för fristående skolor att ta ut vinst, utan mot att skattebetalarna och eleverna saknar möjlighet att kräva ersättning när något brister i det svenska skolväsendet. För i vilken annan bransch skulle man fortfarande kunna få betalt trots att man levererat en undermålig produkt?

Min uppmaning till utbildningsminister Jan Björklund är att ta tag i de verkliga problemen. Inför utbildning med returrätt. Vi måste kräva att vi får det vi betalar för. Allt annat vore ett bedrägeri mot svenska skattebetalare och elever.

Anton Abele

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt