ÅSIKT

När arbete är lönsamt kan vanligt folk spara

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattörerna bakom investeringssparkontot svarar på kritiken

Fredrik Olovsson (S) replikerar på vår artikel om hur låginkomsttagare ska kunna bygga upp besparingar. Uppenbarligen är han emot den idén. Han påstår att jobbskatteavdraget och det föreslagna investeringssparkontot främst gynnar höginkomsttagare.
Jobbskatteavdraget har gett sjuksköterskor och metallarbetare en extra månadslön kvar varje år efter skatt – en större ökning än fackliga förhandlare någonsin fått till. Gruppen med lägst inkomst har fått störst ökning, nio procent jämfört med tre procent för dem med högst inkomst.
Nu är arbete mer lönsamt och jobben växer fram i rekordtakt. Nu vill vi att människor utan besparingar ska få större möjligheter att bygga upp en ekonomisk buffert. Reformer för ökad ekonomisk trygghet bör följa samma fördelningsprofil – mest inriktat mot låginkomsttagare.
Investeringssparkontot är avsett just för att öka lönsamheten i aktiesparande för vanligt folk. Man slipper reavinstskatten och betalar i stället en låg årlig skatt. Den som inte vill använda detta konto kan fortfarande utnyttja andra sparformer, allt är frivilligt.
Olovsson skriver om att investera i framtiden. Den bästa investering vi kan göra är att ge fler människor makt över sina liv – genom att de kan försörja sig och bygga upp en trygghet. Där vet vi att Olovssons parti hittills har velat slå till med en skattechock på alla som arbetar och ge högre bidrag till höginkomsttagare.

Johnny Munkhammar, riksdagsledamot (M)

Anna König Jerlmyr, socialborgarråd (M) i Stockholms stad

Henrik von Sydow, riksdagsledamot (M), ordförande i skatteutskottet