ÅSIKT

MUF gör rätt när de vägrar demonstrera mot Ryssland

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

När det rapporteras att Moderata Ungdomsförbundet vägrar ställa upp i en borgerlig demonstration mot Ryssland undrar man först om man hört rätt. Men en MUF-ansvarig bekräftar i direktsändning, så det är väl så.

Förvisso har Rysslands överreaktion mot Georgiens försök att med militärt våld återta en utbrytarregion överskridit alla rimliga moraliska och folkrättsliga gränser. Ändå kan jag inte låta bli att känna viss beundran för MUF:?s protest. Så vitt jag förstår var högerungdomarnas motiv knappast undfallenhet för Moskva, utan helt enkelt insikt om att det ”sällan är ens fel när två trätar”.

Den fråga världssamhället inte besvarat lyder: Varför har Georgien rätt till suveränitet men inte Abkhazien och Sydossetien?

Man behöver inte vara rysk chauvinist, palestinsk frihetskämpe eller kurdisk nationalist för att tycka att reglerna för rätt till statsbildning tillämpas inkonsekvent och godtyckligt. Varför får kashmirierna inte bilda en stat? Varför genomförs inte FN-beslut om Palestina och Västsahara?

FN bildades 1945 av 51 stater. I dag är antalet FN-stater 192. Men vad finns det för logik i att Kiribati med sjutusen innevånare har säte som stat i FN medan 25 miljoner kurder inte har det? UNPO – Unrepresented Nations and Peoples Organisation, har 69 folk och regioner som medlemmar, de flesta med ambition att etablera en egen stat.

I mitten av 90-talet pläderade den amerikanske futurologen John Naisbitt för en värld med tusen småstater (Global Paradox 1994). Varför inte, om man inte menar stater på gammaldags vis? Varför skulle det inte kunna finnas både ett- och tvåtusen självstyrande regioner om de samtidigt var delar i nätverk med öppna gränser och viss överstatlig gemensam lagstiftning.

Om MUF:s aktion kan bidra till att debatten efter Georgienkriget mer handlar om den här sortens frågor och mindre har karaktären av nytändning för gammalt rysshat vore det en välgärning som högerungdomarna bör ha berättigat beröm för också från folk som inte normalt tillhör deras sympatisörskrets.

Per Gahrton

före detta EU-rapportör för Sydkaukasus