Debatt

S: Jag förstår varför M rankas sist av miljöorganisationer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Slutreplik: Regeringens miljöpolitik

Matilda Ernkrans

Jag har kritiserat Reinfeldt och den nuvarande regeringens låga ambitioner och dåliga resultat i klimatpolitiken. Johan Hultberg (M) svarar mig på Aftonbladet debatt den 3/12. Intressant att han till viss del håller med mig.
Johan Hultberg (M) öppnar för att jag har rätt. Han skriver att Sverige kan bidra, genom att visa på både nationella utsläppsminskningar och globalt ansvar. Att Sverige kan göra mer för att skapa en ekologisk, ekonomisk och social hållbar utveckling. Hultbergs uttalande är intressant men uppenbarligen ihåligt, eftersom vi vet att regeringen har en annan inriktning.
Ett exempel är att Sverige, enligt miljöministern, inte driver att EU ska ta ansvar för utsläppsminskningar om 30 procent till 2020, oavsett vad andra länder gör. Det bygger inte förtroende bland utvecklingsländerna och det räddar inte heller klimatet. I stället placerar det Sverige i en tråkig grupp med länder som är bakåtsträvande. Ett annat exempel är den globala klimatrörelsen CAN:s rankning av länder. Den som idag placerar Sverige allt sämre. Efter länder som Indien och Kina. Men även efter länder som Danmark och Tyskland.
Frågan är vilket förtroende Johan Hultberg (M) bygger mot väljarna genom att påstå att det kommer åtgärder när verkligheten är en annan. Moderaterna är det parti som alltid hamnar på sämsta plats när olika miljöorganisationer rankar de svenska partiernas miljöengagemang. Det finns en anledning till det.
Jag hävdar fortfarande att Sverige är långt ifrån den roll som den svenska socialdemokratiske miljöministern Kjell Larsson spelade när Kyotoprotokollet tecknades. Att Sverige kan och borde spela en större roll i de internationella klimatförhandlingarna. Det behövs högre verkliga ambitioner för klimatet och de svenska jobben både på hemmaplan och internationellt. Jag saknar fortfarande svar från Reinfeldt om när vi får se hans eventuella engagemang för miljön.
 

Matilda Ernkrans

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt