V: Nej till subventionerad vardagslyx för de välbeställda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Rut-avdraget kostar staten drygt två miljarder kronor per år och används i första hand av människor med stark privatekonomi.

Vi får allt mer ta del av helt orimliga exempel på hur Rut-avdraget kan
tillämpas. Rut kan användas för att anlita en bartender vid en privat fest
eller för som en julgåva från en arbetsgivare, eller om man med lite
kreativ bokföring gör om kostnader för ett barnkalas till barnpassning.
Förvisso trevliga aktiviteter som väl kan göra livet lite roligare för dem
som redan har gott om pengar, men allvarligt talat är det naturligtvis
helt fel att skattebetalarna ska stå för halva kostnaden.
Jag har frågat finansminister Borg om han tänker vidta någon åtgärd med anledning av att Skatteverket medger Rut-avdrag för julgåvor i form av ett presentkort som ger rätt till t.ex. städhjälp, för ett visst angivet belopp. Borg svarar att han ?inte ser anledning att se över dagens regelverk eller begränsa arbetsgivarens möjlighet att ge bort presentkort som skattefri gåva till att inte omfatta presentkort hos företag som utför husarbeten?

Svaret är symptomatiskt för alliansens skattepolitik där man successivt urholkar skattebaserna med olika avdrag och i stället gynnar de rika. Ett annat aktuellt exempel är förslaget att man ska kunna använda sig av Rut-avdraget även för läxhjälp till gymnasieungdomar. Detta trots att såväl Skolverket, Skatteverket, Ekonomistyrningsverket och de båda lärarfacken är starkt kritiska.
Regeringen försvarar avdraget med att det motverkar svartarbete och öppnar arbetsmarknaden för personer som haft svårt att få jobb. Det stämmer inte.

I en ny rapport från Högskolan Kristianstad har forskarna studerat
städföretag i södra Sverige. Man konstaterar att de allra flesta som
jobbar med vita hushållsnära tjänster inte tidigare har jobbat svart, utan inom andra branscher. En av rapportens slutsatser är just att Rut-avdraget inte har lyckats göra det svarta arbetet vitt. En annan slutsats är att den svarta marknaden för hushållstjänster finns parallellt med den vita.
Många av de intervjuade personerna berättar att kunder erbjudit dem att arbeta svart.
Rut-avdraget kostar staten drygt två miljarder kronor per år och används i första hand av människor med stark privatekonomi. Vänsterpartiet anser att vi ska betala skatt efter bärkraft och att samhällets välfärdsinsatser ska fördelas efter behov. Det finns många saker som är mer prioriterade än att subventionera vardagslyx för dem som kan betala den själva.

Jacob Johnson

Publisert: