Publicerad:
Uppdaterad:

I Srebrenica pratade vi också om normer

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Dagens populister försöker återigen lägga all skuld på muslimerna

Demokratin måste gå i försvar med tydliga åtgärder. Inget kan liksom den hedra folkmordsoffren i Bosnien, skriver debattören.
Demokratin måste gå i försvar med tydliga åtgärder. Inget kan liksom den hedra folkmordsoffren i Bosnien, skriver debattören.

Bakbundna sköts de från nära håll, inför omvärldens kameror, ett par hundra meter från FN:s soldater som dansade och skålade i öl.  I en och samma kö stod pappor med sina söner, bröder, grannar och kusiner.  Deras skuld låg i deras identitet.  Avhumaniseringen av minoritetsgrupper och hatpropagandan gjorde det möjligt. 

”Muslimernas dna försvagar den serbiska rasen” påstod Biljana Plavsic som dömdes till ett elvaårigt fängelsestraff i Sverige enligt domstolsbeslut i Haagtribunalen. 

I dag hedrar vi Srebrenicas offer, samtidigt som vi inte verkar ha dragit någon som helst lärdom av folkmordet.   

I dag ser vi en annan medial och virtuell avrättning som pågår. Här och nu. I Sverige.  Jo, du läste rätt.  Högerpopulister släpps fram för att tala om hur deras rättigheter blir kränkta av muslimer.  Mindre nogräknade medieplattformar fångar upp deras skrik, utan ifrågasättande, granskning eller källkritik.  Parallellt med detta presenteras radikala och extrema muslimer som muslimska representanter.  Debattluften har blivit tung, utan syre.  Fakta och bevis blir mindre viktig till förmån för dramatiken.  Människans rättighet att vara det hon är kränks dagligen med generaliseringar och kollektiv skuldbeläggning. 

Vi har för länge sedan passerat gränsen där vi trodde att vi kunde kämpa mot hatretoriken. Vi är nu i fasen där vi är tvungna att stoppa handlingar som blivit konsekvensen av sagda ord. 

Mitt Sverige, mitt älskade Snöflingornas Land, min trygghetens oas där jag vill se mitt lilla frö växa upp, terroriseras av anlagda bränder på flyktingförläggningar.  Populisternas hetsiga retorik går över till handling när de försöker göra slöjan till en ”islamistsymbol” och beslöjade kvinnor som generellt förtryckta.  Det är lika galet som att påstå att alla kvinnor som inte bär slöja aldrig utsätts för förtryck.  Konsekvensen är att allt fler beslöjade kvinnor blir slagna eller trakasserade mitt på gatan. 

I dag minns jag tiden då våldsamma grupper började möta varandra där ute för att ”patrullera i skydd för sina egna”.  Till en början bestod patrullerna av extrema nationalister och strax därefter blev de mina grannar, kusiner och barndomsvänner.  Alla i olika grupperingar, beroende på etnisk tillhörighet eller politiska åsikter. Hatet spred sig så snabbt.  I dag ser jag reprisen när jag läser om att Soldiers of Odin, som har högerextrema kopplingar, patrullerar. Risken är stor att andra extrema grupper gör det samma – vänsterextrema, jihadister, islamister eller korskrigare. 

I dag minns jag en tid då ohederliga talade om heder. Ickedemokrater på Balkan förklarade de demokratiska principerna för oss precis som man nu talar om ”svenska normer”.

På Balkan började till sist även politikerna att hetsa folkmassorna till krig.  Tro inte att det inte kan hända här. Den antirasistiska sajten ”Inte rasist men” har hittills listat 26 politiker inom Sverigedemokraterna som har uppmanat till våld och hetsat till krig. Vi hör röster från landets tredje största partiet som vill avskaffa religionsfrihet, yttrandefrihet och som vill ersätta våra poliser med vad de kallar ”riktiga poliser”.  Folk fyllda av hatpropaganda applåderar precis som då. Det var det vi flydde ifrån. Det var det vi trodde att vi kunde lämna bakom oss.    

Demokratin måste gå i försvar med tydliga åtgärder. Det är dess ansvar och plikt.  Inget kan liksom den hedra folkmordsoffren i Bosnien.

Ida Dzanovic

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN