Låt inte moralpoliser styra – tillåt burkini

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Bara i ett sekulariserat samhälle kan du gå halvnaken och heltäckt på stranden

Det är ingen skillnad mellan att tvinga på någon slöja och tvinga av någon slöjan, skriver debattören.
Foto: AP/TT
Det är ingen skillnad mellan att tvinga på någon slöja och tvinga av någon slöjan, skriver debattören.

LÄSARDEBATT. Moralpoliserna. I vissa länder tvingar de på kvinnor slöja, i andra drar de av dem. Men likväl delar de samma uppdrag, att bestämma över kvinnors kroppar och ingjuta ”rätt” moral i samhället.

I veckan tvingades en kvinna ta av sig sina heltäckande kläder på stranden i Nice. Runt henne står fyra polismän, beväpnade med batonger och pepparspray. På hennes böteslapp stod det att hon inte hade på sig ”kläder som respekterade god moral och sekularism”. Så lustigt att samma lapp varje dag ges ut till hundratals modiga kvinnor i den politiska diktaturen Iran nu också ges ut i Frankrike. Liberté, égalité, fraternité – eller?

Kvinnans kropp är och har alltid varit ett politiskt slagfält. Ingen kvinna är fri, inget samhälle är fritt, så länge vi lever i en värld där våra kläder såväl kan dras på och av oss.

Det är ingen skillnad mellan att tvinga på någon slöja och tvinga av någon slöjan, övertygelsen om upprätthållandet av ”det goda samhället” ligger bakom båda handlingar.

Är det kvinnorna i burkini vi önskar att ”befria” ger vi dem knappast större frihet genom att jaga bort dem från allmänna platser. Är det terror och våldsam radikalisering vi är rädda för kommer den saken inte förebyggas genom att vi tvingar av kvinnor kläderna.

I böteslappen stod det att en burkini inte respekterade ett sekulariserat samhälle. Det är just det den gör. För bara i ett sekulariserat samhälle kan du gå såväl halvnaken som heltäckt på stranden. Kom ihåg det.

Dana Pourkomeylian

Socialliberal samhällsdebattör och juriststuderande. Twittrar under @pourkomeylian

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: