Vad är problematiskt med skatten, Gabriel Wikström?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från André Persson om sockerskatt

REPLIK. Gabriel Wikström gör det lätt för sig och är samtidigt väldigt otydlig när han kommenterar debatten om sockerskatt. Det stämmer att förra regeringen inte ägnade särskilt stor möda åt frågan om fetma och övervikt. Men det gäller även er socialdemokrater under såväl tidigare regeringar som i opposition.

Men att du som ansvarig minister efter ett och ett halvt år på stolen, ändå kommenterar frågan, får väl betraktas som ett fall framåt. Gott och väl så, liksom din analys om sockrets skadeverkningar och fetmaproblematiken.

Men därefter blir det svårare att förstå hur du ser på frågan. Du skriver bland annat att den här typen av skatter kan vara ”problematiska" utan att på något sätt ange hur.

Hur då problematiska? På vilket sätt skiljer sig en punktskatt på socker mot den som idag finns på alkohol och tobak?

Gabriel Wikström väcker fler frågor än svar och skapar en osäkerhet kring var han själv står i en fråga som borde ha högsta prioritet på hans departement.

Det är egentligen ganska enkelt. Våra livsmedel är fullproppade med socker som ger hälsoproblem. Det leder till sjukdomar som belastar vården. Sockerskatt är en del av lösningen på det problemet. De rent skattetekniska tillvägagångssätten är flera. Det är bara din vilja och kreativitet som sätter gränserna.

Gör det som en konservativ regering i England nyligen gjorde och inför en sockerskatt på läsk. Börja med att ta det ”helhetsgrepp” du själv efterlyser. Effekten blir som bekant bättre ju tidigare man markerar.

André Persson

Författare till bland annat boken Godis åt folket

Security Check Required
Publisert: