Debatt

Boken är en hyllning till samerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från förlaget Bakhåll om kritiserade "Kåtornas folk"

Erik Norberg anser att hundra år gamla återutgivna texter ska vara politiskt korrekta utifrån dagens positioner. Det håller vi inte med om, då skulle man få avskärma sig från det mesta.

Ester Blenda Nordström hyllar samernas liv och kultur utifrån sin uppfattning. Hennes text är oerhört intressant och oerhört välskriven – det räcker bra som skäl för återutgivning. Hon ser världen med sina stockholmska 1915-ögon. De flesta som skriver om andras kulturer vet att man inte KAN skriva utifrån något annat perspektiv än sitt eget. Man kan anstränga sig för att skriva öppet och ärligt, som Ester Blenda Nordström har gjort, men hon kan inte skriva utifrån samernas perspektiv helt och hållet, för hon är de facto inte same. Hon kommer från Stockholm, hon tillhör kolonialisternas/övermaktens folk.

Att hon har ”fel” utifrån dagens uppfattning är inte ett problem och innebär inte att hennes bok bör begravas. Politisk korrekthet kan (och ska) man kräva av barnböcker och läroböcker, men det skulle ju vara förskräckligt om all bokutgivning skulle ha ambitionen att vara politiskt korrekt. Ylva Floreman diskuterar för övrigt hela problematiken utförligt i sitt efterord.

Redaktionen för Bakhåll

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt