Sänkta skatter inte det enda vapnet mot svartjobb

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från S om rot- och rutavdragen

Moderaterna i Skatteutskottet tar i dag upp den angelägna frågan om att bekämpa skattefusk, svartarbete och utnyttjande av svart arbetskraft. Tyvärr hävdar de att det enda sättet att förhindra lagbrott är att fortsätta sänka skatterna och pumpa ut dyra och orättvisa branschsubventioner vars jobbskapande kraft har dömts ut av forskare och myndigheter.

Det är en hårresande syn på ansvaret för att leva upp till lagen. Att den som fuskar ska förmås att sluta med det genom en skatterabatt och att illojal konkurrens ska lösas genom legalisering av tidigare svartarbete. Det är inte rätt att varken köpa svart arbetskraft eller utför ett arbete svart. Kunden som köper svartarbete gynnar företag som lever på illojal konkurrens. Yrkeskriminella finns inte sällan bakom dessa företag. Den som jobbar svart får ofta dåligt betalt och har inget skydd. Ville Moderaterna verkligen rensa upp i en dold arbetsmarknad och hjälpa företagare och kunder som agerar schysst och lagenligt så skulle de ställa sig bakom Socialdemokraternas förslag om ordning och reda med skatter och på arbetsmarknaden.

Minst tre moderatministrar under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister har ertappats som skattefuskande utnyttjare av svart arbetskraft, däribland finansministern själv. Tillförs fusk med obetalda tv-avgifter så blir det fyra. Vem är det då som öppnar för svarta jobb och löner?

Leif Jakobsson (S),

vice ordförande i Skatteutskottet

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN