ÅSIKT

Fusklappar för 2013

DEBATT

2013 går mot sitt slut. Vad hände egentligen? Jo det ska vi berätta för er. Varsågoda!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tack för i år och ett riktigt gott nytt 2014! /Debattred.

Centrala idéer

För ett år sen åkte Annie Lööf till Thailand för lite välförtjänt vila. Det var obetänksamt – i hennes frånvaro började partikamraterna lufta idéer som månggifte, platt skatt och avskaffad arvsrätt. Gammel-centern baxnade och Lööf fick avbryta semestern för att styra upp situationen. Nu går vi snart in i supervalåret och det är vinna eller försvinna som gäller för C. Vi gissar att Lööf i år semestrar innanför Stockholms tullar.

PS Skriv snart! DS

Att samtiden är snuttifierad är en missuppfattning, 2013 var de långa och sirliga brevens år. Det ska vi tacka DN och Jonas Hassen Khemiri för. Hans öppna brev om polisens Reva-metoder, med rubriken ”Bästa Beatrice Ask”, var både angeläget och välskrivet. Men det blev dessvärre starten för en flod av pompösa brevväxlingar. Inget ämne tycktes för litet för två sidor i morgontidningen. 2014 går vi tillbaka till 140 tecken, ok?

Undrens tid etc

Guds ställföreträdare på jorden, påven – på Twitter känd som @pontifex – överraskade oss alla genom att i februari meddela sin avgång. Avgång! Det har inte hänt sen 1400-talet. Snabbt valdes Franciskus till ny påve och även han överraskar, med sina enkla vanor och kristna påpekanden om att det är fel av kyrkan att stöta bort homosexuella, frånskilda och kvinnor som gjort abort. Herregud, har karln ens en rolig hatt längre?

(S)jälvmål

Sossarna var SÅ nära att kunna kalla sin kongress en succé. Men så sista dagen skulle ny partistyrelse väljas och då brast det. Efter att ha kompromissat i slutna rum valdes oväntat stjärnskottet Omar Mustafa in – sen tog det väl 24 timmar så kom frågor om kopplingar till antisemiter. Efter en galen vecka lämnade Mustafa. Sensmoralen? Opinionen må tala för S nu men de har fortfarande gott om tid fram till valet att skjuta sig själva i foten.

Mardröm i Maramö

Det tog oändligt lång tid för Fredrik, Jan och Göran att tacka ja till Annies inbjudan om att komma hem till hennes föräldragård och refresha allianssamarbetet. Men i februari möttes man och kom fram till att partierna ska ha ett gemensamt allianskonvent i juni 2014. Det hade man i och för sig enats om redan innan man åkte till Maramö. Så låt oss i stället minnas det för vad det var: tidernas mest direktsända korvgrillning.

Kungligt krimskrams

Kungahuset har levererat också detta år. Madeleine och Chris bröllop minns vi bäst för att Chris faktiskt såg rätt sliten ut där han stod och väntade på sin brud. Kungen minns vi för att han firade sina 40 år på tronen med att skälla ut så många journalister han kunde för att de ställde frågor om barnbarnen. 2014 ser vi fram emot att Madeleine och Chris döper sin dotter till Cristal. Samt fler utskällningar av hans majestät.

Obamarama

Hösten började flott. På väg till G20 mötet i Ryssland i september stannade Obama i Stockholm för att träffa Fredrik Reinfeldt och för att diskutera, ja, det gör det samma. Han var här! Vi gjorde inte bort oss! Till och med solen hade vett att skina. Att de luttrade Vita Huset-analytikerna muttrade att Obama mest var här för att komma till rätta med sin jetlag tar vi med upphöjt lugn. Äntligen fick Sverige sina femton minuter i storpolitiken.

Det o-goda samtalet

En debatt som vägrar dö är den om debatten. Vem ska få säga vad till vem och hur – semantik och formfrågor har förlamat mer än en diskussion. För att inte tala om vad som händer när näthatarna dundrar in med sina illa stavade förolämpningar. Vi är visserligen bara pk-medieelit-kulturmarxist-horor men vi tror att det skulle vara bra om folk tog en nypa frisk luft innan de gav sig in i debatten. Nej, vi har dock ingen källa på det.

Påhittigt, polisen

”Vi jobbar just nu på en beskrivning och förklaring till det här så man inte känner sig så illa till mods som man annars skulle.” Så löd Skåne-polisens reaktion när DN avslöjat dem med ett stort register över romer och personer med kopplingar till romer. Småbarn och döda, ostraffade och kriminella; alla hade de hamnat i polisens rullor. Vi jobbar fortfarande på en beskrivning och förklaring till hur lite vi tror på det där med ”analysfil”.

Politikens ABC

Årets sorgligaste läsning kom med Pisa-rapporten, den som mäter 15-åriga elevers kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse. Svenska elever rasar i allt. I läsförståelse befinner vi oss i bottenskiktet. Ett resultat de vuxna i tur och ordning skyllde på tidigare regeringar, nuvarande regering, kommunerna, lata föräldrar och lata elever. Det enda vi väntar på nu är att nån ska säga att det är bögarnas fel.

Nu räcker det

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, har friats från de åtta mord han tidigare dömts för. Men fallet vägrar dö. Göran Lambertz upprepar med en dåres envishet att domarna var korrekta och att medierna är lurade. Dan Josefsson driver sin tes om en psykoterapeutisk sekt. Tv-mötet mellan dessa och Leif GW Persson går till hävderna. Vi har dessutom att hantera alla insändarherrar som ordvitsar om Lambertz walk och kvicksand. Vi orkar inte mer.

Houston, we have an apa

Nu i december landade Kina en raket på månen, det första besöket där från jorden på 37 år. De skickade ut en robot med det poetiska namnet Jadekaninen. Annat rymdnytt 2013 var att Iran vid två tillfällen sköt upp en apa i rymden. Åtminstone en av dem kom tillbaka helskinnad. Sverige har inte haft någon i rymden sen Fuglesang steg till väders, nånting borde vi ju kunna få upp under 2014. Kanske ett uppdrag för Junselevargen?