Ekologiskt är framtiden för svenskt jordbruk

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Svar på Staffan Danielssons debattartikel ”Inte särskilt reko om alla odlar eko” publicerad 20 oktober.

I Danmark genomförde man alldeles nyligen ett test på urin från 177 barn. 99 procent av p­roverna innehöll rester av olika bekämpningsmedel. Boven i dramat är maten de stoppar i munnen.

Samtidigt vill nu den svenska regeringen med landsbygds­minister Eskil Erlandsson (C) i spetsen, Staffan Danielssons partikamrat, tillåta ökad användning av dokumenterat farliga b­ekämpningsmedel. Detta trots att Kemikalieinspektionen nyligen visade att miljö- och hälsoriskerna av gifterna i det svenska jordbruket ökat på sistone.

Människor vill veta att maten de ställer på bordet är hållbart producerad. Forskning visar att ekologisk produktion utan kemiska bekämpningsmedel har klara miljömässiga fördelar. I Sverige och andra länder har den dessutom bättre lönsamhet. Varför inte applådera detta? Här finns framtiden för det svenska jordbruket! Den ekologiska ­produktionen har ett viktigt mer­värde för svensk produktion och kan för många konsumenter vara det som faktiskt gör att de väljer svenskt.

Den studie Danielsson hän­visar till när han för giftjordbrukets röst utgår från att världen inte förändras de kommande 35 åren. Han tror inte på att konsumenterna miljöanpassar sin kost, inte heller på den forskning som visar att skördarna kan öka mycket hos småbrukare i Syd, utan dyra kemikalier.

I Danmark är man bäst i världen på att äta ekologisk mat. I Danmark ser man ekologisk produktion som en smart framtidssatsning. Varför den svenska regeringen och Staffan Danielsson inte inser samma sak är för oss en gåta.

Mikael Karlsson,

ordf. Naturskyddsföreningen

Johanna Sandahl,

vice ordf. Naturskyddsföreningen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN