Jobben måste bli fler – inte dyrare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Slutreplik från Anna Kinberg Batra (M) om arbetsgivaravgiften för unga

Ska vi klara jobben i en tid när den internationella konkurrensen ökar så måste vi fortsätta med en aktiv reformpolitik som fokuserar på att jobben ska bli fler och att fler ska kunna få dem. Då handlar det bland annat om att se till så att det blir fortsatt enklare och lättare att starta och driva företag. Det handlar också om att rusta dagens unga för att ta morgondagens jobb och det är därför Alliansen satsar på bland annat mer matematikundervisning i skolan samt bättre utvecklingsmöjligheter för skickliga lärare.

Lösningen kan inte vara att, likt Socialdemokraterna, öka anställningskostnaderna för unga med 40 000 kronor per år samtidigt som man går fram med politiska förslag som enligt IFAU innebär en betydande risk för att fördröja övergången till jobb och som riskerar att ”kortsluta” de insatser som finns i dag. Det är inte politik för fler jobb utan en återgång till den tid då Socialdemokraterna administrerade ett rekordstort utanförskap, för att deras politik inte förmådde lyfta in människor i arbete.

Om fyra månader står Sverige inför ett vägval. Alliansens svar är tydligt. Vi vill fortsätta med den politik som gjort att mer än 250 000 fler personer har ett jobb att gå till jämfört med när vi fick väljarnas förtroende 2006. Mikael Damberg måste fortfarande svara på varför det är de unga och deras jobb som ska betala priset för Socialdemokraternas bidragshöjningar.

Anna Kinberg Batra (M)

Gruppledare i riksdagen och ordförande för finansutskottet

Publisert: