”Politiker ska inte bestämma vad vi ska äta”

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Vi borde äta mer kött, men framför allt ska inga politiker lägga sig i vårt köttätande.

Så tyckte Sten Bergheden (M) kvällens "20 minuter".

– Vad blir nästa steg, socker och fettskatt, ska vänstern bestämma var vi ska bo och jobba också, sa Sten Bergheden.

Den senaste tiden har larmen om köttets skadliga hälsoeffekter duggat tätt. I en stor studie konstaterades att köttätandet är lika farligt som att röka och leder till att risken att dö i förtid fyrdubblas.

I kvällens "20 minuter" var vänsterpartistiska riksdagsledamoten Jens Holm på plats i studion för att debattera köttkonsumtionen med moderaten Sten Bergheden.

Och både verklighetsbeskrivningen och åsikterna om hur man ska förhålla sig till att äta kött skilde sig radikalt mellan de två debattörerna.

"Måste få välja själv"

Oavsett om kött gör människor sjuka eller inte så tyckte Sten Bergheden att det är upp till var och en att välja om man vill ha kött eller inte.

– Det här med "en köttfri" dag är ju helt fel. Man ska kunna välja själv. Tänk om Jens Holm skulle tvingas äta kött på en icke-vegetarisk dag, sa han.

Men enligt Jens Holm (V) så är alla initiativ som går ut på att få ner köttkonsumtionen bra.

– Vi är överens om att det är skadligt att dricka för mycket, på samma sätt måste vi våga ta i köttkonsumtionen. Men främst borde vi minska köttätandet av klimatskäl. Köttkonsumtionen står för nästan lika mycket utsläpp som våra personbilar, sa han.

"Det är kolkraften som är problemet"

Sten Bergheden menade att den klimateffekt som minskad köttproduktion skulle ge är försumbar.

– Vi producerar det mest klimatsmarta köttet i världen och vi ligger under snittet i Europa när det gäller köttkonsumtion. Om vi vill göra något åt klimatet måste vi få Kina och länder i Europa att välja kärnkraft istället för kolkraft, först då skulle det bli skillnad,sa han.

Publicerad: