ÅSIKT

Problemet inte att en del har mycket pengar

Replik från Skattebetalarna om rikemansskatt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Sverige har redan bland världens högsta skatter. Att höja dem ytterligare minskar inte klyftorna utan sätter upp hinder för jobb och företagande, skriver Christian Ekström.
DEBATT

REPLIK. Det är dags för en rikemansskatt skriver Kommunal.  Och vi förstår att Kommunal och Socialdemokraterna vill att valrörelsen ska handla om inkomstklyftor och enstaka välavlönade direktörer.

Men risken med den förenklade retoriken och feltolkningar av fakta är att det fördummar debatten och tar fokus från verkliga utmaningar.

Förutom att hänvisa till LO:s med rätta starkt kritiserade rapport om löneskillnader hävdas att forskningen visar att ökade klyftor leder till stora problem.

Det är sant när det gäller länder med låg BNP per capita, hög grad av korruption och med stora klyftor, men knappast för Sverige.

Få länder har så små klyftor som Sverige, men visst har de ökat de senaste åren. Det beror till betydande del på att vi har stora grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Den viktigaste insatsen är alltså att se till att fler kommer i arbete och att incitamenten till utbildning och arbete ökar. 

Problemet är inte att vissa har mycket pengar, utan att så många har så lite pengar. 

Enligt Vårdförbundet tjänar en specialistsjuksköterska bara 600 000 kronor mer under hela sitt yrkesliv på att vidareutbilda sig. I stället för att ta nästa steg i jakten på höginkomsttagare borde kanske Kommunal bekymra sig över att deras medlemmar tjänar så lite på att utbilda eller anstränga sig. 

Sverige har redan bland världens högsta skatter. Att höja dem ytterligare minskar inte klyftorna utan sätter upp hinder för jobb och företagande. Precis det som bäst motverkar den fattigdom Kommunal säger sig vilja bekämpa.


Christian Ekström, vd Skattebetalarna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM