Debatt

Ökande klyftor ger Sahlin segern ikväll

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

S-debattören Magnus Ljungkvist: Sverige har brutits sönder under Reinfeldts år vid makten

I kväll vinner Mona Sahlin debatten mot Fredrik Reinfeldt. Det gör hon inte för att hon alltid är den vassaste retorikern eller för att Fredrik Reinfeldt har så svårt att debattera mot kvinnor. Hon vinner debatten därför att skillnaden mellan den verklighet som Fredrik Reinfeldt beskriver och hur vanliga människor har det blir större och större för varje minut.

Till att börja med är det i de små detaljerna man ser att det håller på att spricka för statsminister Fredrik Reinfeldt och hans regering. Trots Schlingmannska ordridåer avslöjas nämligen obarmhärtigt att den borgerliga alliansen är rädda för verkligheten. Och en regering som är rädd för hur verkligheten ser ut hamnar alltid i underläge. Fråga Göran Persson som försökte hoppas fram nya jobb under våren 2006. Att de sedan kom på hösten hjälpte föga.

Vi ser nu hur nästa statsminister gör samma sak och i riksdagens talarstol hittar på 100 000 nya jobb när den öppna arbetslösheten bara i Stockholm ökat med 50 procent. Eller att socialminister Göran Hägglund försöker låtsas att vårdköerna minskat – när de i själv verket fördubblats under hans tid vid makten. Eller titta på utbildningsminister Björklund som gläds åt en utbildningspolitik som under lågkonjunktur slaktat 40 000 utbildningsplatser för dem som behövde en andra chans.

Vi har en regering som gick till val på att det nog skulle gå bra eftersom det var högkonjunktur och sedan stod där handlingsförlamad och utan konkret politik när finanskrisen kom. Nu står en ny rödgrön allians redo att ta ansvar för Sverige där den gamla förlorat geisten.

Mer än något annat kommer Mona Sahlin vinna kvällens debatt därför att Socialdemokraterna har lärt sig den smärtsamma läxan att om man struntar i den fulla sysselsättningen så sviker väljarna med rätta. Idag är Socialdemokraternas politik glasklar. Det är genom att lyfta människor till arbete som Sverige kan bli starkare och tryggare. Det är genom utbildning, satsningar på strategisk industri och genom att människor i Sverige gemensamt investerar i bostäder, vård, skola och omsorg som vi bryter utanförskap och sätter stopp för de ökande klyftorna.

Sverige har brutits sönder under Reinfeldts år vid makten. De rika har fått gräddfiler, skattesänkningar och RUT-avdrag. De vanliga människorna har fått minskade chanser, otrygghet och försämrad välfärd. Detta är vardagen för verklighetens folk och verkligheten gör att Mona Sahlin vinner debatten.

Magnus Ljungkvist,
socialdemokratisk debattör och bloggare

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt