Reinfeldt håller på att förvandlas till Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Grön ungdom: M-ledaren pratar om allt gott han åstadkommit – men vänder sällan den kritiska blicken inåt

”Jag är otroligt nöjd med att många människor har kommit ur långvarigt utanförskap”. Så kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt det faktum att bara 370 av de 12 600 som sparkats ut ur sjukförsäkringen fått jobb.

Fredrik Reinfeldt är alltså ”otroligt nöjd” med att bara 3 procent av de utförsäkrade har fått arbete.

Samma resonemang hörs från Reinfeldt om jobben. När arbetslösheten nu stigit kraftigt, till 8,5 procent för hela befolkningen och hela 30 procent för ungdomar, vill Reinfeldt mäta på ett annat sätt. Reinfeldt menar nu plötsligt att det är antalet sysselsatta som gäller och inte andelen. Med samma resonemang har Kina hundrafemtio gånger högre sysselsättning än Sverige.

Fredrik Reinfeldt kunde ha hänvisat till finanskrisen och erkänt att en del av regeringens jobbpolitiken misslyckats. Som den generella halveringen av arbetsgivaravgiften som kostat över tio miljarder men bara givit några tusen jobb. Ingen hade lynchat honom för det. Alla gör fel eller drabbas av oförutsedda händelser.

Men det gör inte Fredrik Reinfeldt. Fredrik Reinfeldt har hamnat i en position där han inte kan ha fel.

Regeringen ändrade sig visserligen om reglerna för sjukförsäkringen förra året, efter hård kritik. ”Vi trodde att det fanns problem som sedan inte visade sig finnas”. Ungefär så sa den ödmjuke Reinfeldt i SVT-utfrågningen i förra veckan.

Det börjar låta bekant. Under valrörelsen 2006 hördes exakt samma budskap från en annan ledare. Det pratades om att jobben skulle komma, att Sverige fungerade bra, att det mesta egentligen var bra som det var.

Fredrik Reinfeldt håller på att förvandlas till Göran Persson. En självgod politiker som gärna pratar om allt gott han åstadkommit men sällan vänder den kritiska blicken inåt.

En politiker som aldrig någonsin vid något tillfälle kan erkänna att han har fel. En politiker som är nöjd med hur saker och ting fungerar.

En politiker som tappat alla visioner om att bygga ett bättre samhälle.

Det behövs inga stora klimatsatsningar, vi klarar målet ändå. Det behövs inga stora bostadssatningar för nu, precis nu (när det råkar vara valrörelse), börjar ju bostäderna byggas. Det behövs inga stora välfärdssatningar, saker och ting fungerar ju bra ändå.

Jag vill inte ha en nöjd statsminister. Jag vill ha en ivrig statsminister som längtar efter att få kämpa mot arbetslösheten, som längtar efter att sätta igång klimatsatsningar och välfärdssatsningar. Jag vill ha Mona Sahlin.

Jakop Dalunde
Språkrör Grön Ungdom

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN