Läsarna: Det är inte plånboken som röstar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Vi vet ju alla att rena pengar-i-fickan-jämförelser gynnar alliansen”

Mer pengar i plånboken i all ära.

Solidaritet är fortfarande ett levande begrepp för många läsare.

Alla väljare lockas inte av mer pengar i den egna plånboken. Många läsare röstar ännu 2010 efter övertygelse. Det visar dagens ideologiska läsardebatt.

”Jag vill ha ett solidariskt samhälle så jag röstar efter att de som är svaga ska få det bättre och inte efter min egen ekonomi.”, skriver signaturen partilos i ett inlägg som gillas av många.

Skattar gärna

”Är det pengar i den enskildes plånbok som räknas? Jag betalar mer än gärna ett par tusen till i skatt för ett bättre och stabilare samhälle. Klarar man inte en skattehögning på 300 kronor i månaden så är det väl grundlönen som bör diskuteras och inte skatten. Röstar Rödgrönt för framtidens samhälle.”, skriver MirreL.

Svensk valforskning visar att väljare tenderar att säga att de röstar efter övertygelse. Om det är riktigt sant är svårare att mäta.

”Vi vet ju alla att rena pengar-i-fickan-jämförelser gynnar alliansen då de inte satsar på det gemensamma. Alltså kommer 1 miljon idioter att se detta som att de får mer i fickan och rösta på alliansen.”, tror signaturen Klatsch.

Personer viktigare

Jenny Madestam är statsvetare vid Stockholms universitet. Hon tror inte heller att väljarna röstar enbart efter övertygelse.

– Jag är skeptisk. Jag tror att personer är mycket viktigare än man tror, säger hon.

Jenny Madestam beskriver svenska väljare som av tradition ideologiska.

– Svensk politik har ju sett ut så; partierna har varit väldigt starka organisationer, säger hon.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN