Skydda demokratin – skydda Wikileaks

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Piratpartiet: Vi har ett ansvar att skydda Wikileaks

Julian Assange, Wikileaks grundare.
Julian Assange, Wikileaks grundare.

Wikileaks publicerade för några veckor sedan tusentals dokument om kriget i Afghanistan. Detta har naturligtvis upprört Pentagon och nu kräver man att Wikileaks omedelbart lämnar tillbaka dokumenten. Det är rent praktiskt ett tomt krav. Wikileaks publicerade dokumenten i flera olika former så att alla kunde ladda ner dem. Det spelar ingen roll om Wikileaks lämnar tillbaka sin kopia av dem. Tusentals, kanske miljoner, kopior vilar trygga i Internets famn.

Pentagons tomma vapenskrammel kan dock få andra, mer långtgående konsekvenser, om vi inte är vaksamma. Tomt vapenskrammel åtföljs inte sällan av direkta påtryckningar. Ur demokratisynvinkel är det av yttersta vikt att inte ge efter för dem. Problemet är att få makthavare har ryggrad nog att stå emot påtryckningar från USA. I fallet med Wikileaks har detta problem kommit att bli en svensk angelägenhet.

Wikileaks huserar på svenska servrar på svensk mark. Wikileaks verksamhet strider inte mot svensk lag. Det betyder att vi som nation har ett ansvar att skydda sajten och dess verksamhet. Att vi har detta ansvar är dock ingen garanti för att så kommer att ske. De senaste åren har den politiska viljan att stå upp för och skydda människor och rättigheter lyst med sin frånvaro. 

Vi har fått den ena lagen och lagförslaget efter det andra som inskränker fundamentala rättigheter. FRA-lagen filtrerar vår kommunikation. IPRED-lagen ger privata bolag större befogenheter än vad den svenska polisen har. Om Datalagringsdirektivet implementeras, vilket det med största sannolikhet gör vilket block som än går segrande ur valstriden om Piratpartiet inte finns med som spärrvakt i mitten, så kommer information om vem, när och varifrån vi ringer att registreras och lagras. Det finns till och med en risk att information om alla våra sökmotorsökningar kommer att sparas i två år.

I en värld där makthavarna anser sig behöva veta varje liten detalj av medborgarnas liv är det viktigare än någonsin att medborgarna har ordentlig information om vad makthavarna har för sig. Demokrati handlar inte bara om rätten att få rösta. Det handlar också om att ha möjligheten att göra ett välinformerat val och det kan man bara göra om man vet vad det är man röstar för. Wikileaks erbjuder den möjligheten.

Piratpartiet anser att Wikileaks måste få fortsätta sitt demokratiarbete. Vi har erbjudit Wikileaks serverutrymme och bandbredd om behovet skulle uppstå. Vi kommer inte att ge vika för påtryckningar. Det är hög tid att våra svenska politiker visar var de verkligen står. Därför ställer Piratpartiet nu en direkt fråga till övriga svenska partier: Vad kommer ni att göra för att skydda Wikileaks demokratiarbete?

Anna Troberg

Vice Partiledare Piratpartiet

Publisert: