SVT håller på med diktatorsfasoner

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bert Karlsson: Stora låtskrivare och artister tackar nej – de har inget förtroende för Melodifestivalen

Bert Karlsson.
Bert Karlsson.

Det var året när allt skulle ändras och fiasko efter fiasko skulle bytas till succé.

Ändå kör Melodifestivalen och SVT av vägen – och bjuder på rejält haveri.

Redan innan tävlingen startat.

Ni kanske minns hur det snackades: En helt ny jury plockades ut, webbjokertävlingen gjordes om och framför allt skulle en dialog föras med låtskrivare och skivbolag.

SVT skulle lära av misstagen.

Misstag som att nobba den låt som i fjol blev en dundersuccé för Danmark. Misstag som att låta suveräna låtar inte komma med i tävlingen.

Men Webbjokertävlingen slutade med en katastrof. De okända låtskrivarnas tävling handlade inte om vem som hade flest fans eller vem som skrev bästa låten – utan vem som hade flest sponsorer!

Det sattes i system att rösta och kostade uppemot en halv miljon för att rösta fram sitt bidrag till tävlingen. Det var inte artisterna själva eller fans som ringde, utan en organiserad röstning.

Och naturligtvis fick alla som kritiserat Melodifestivalen vatten på kvarn. Den så kallade juryn har inte alls lyssnat på de senaste årens misstag. I stället har de plockat ut moderna låtar, framförda av Idolgenerationen, som inte har en chans. SVT lärde sig inte något av Danmarks succé i fjol, utan har återigen gått efter genrer.

Det allra värsta är dock dialogen som skulle införas. Den har betytt att låtskrivarna och deras önskemål eller val av artist helt kommit bort. I stället har SVT på egen hand beslutat om vilken artist som är inne eller ute.

Till och med stora artister har ratats – och jag häpnar hur de resonerat.

I stället har en liten klick fått chansen att komma in i det varma rummet som kallas Melodifestivalen.

Jag har ett exempel på hur SVT agerat i eget intresse. Redan för en och en halv månad sedan fick rockabillybandet Playtones, vinnare av SVT:s publikflopp Dansbandskampen, beskedet via ett mejl till sitt skivbolag:

Bandet var klart för Melodifestivalen!

Jag har aldrig hört talas om att skivbolaget får ett mejl i första skedet. Det brukar i normala fall vara låtskrivare och därefter artist som kontaktas. Låtskrivaren visste i sin tur ingenting.

Och allt var förstås planerat in i minsta detalj för att lyfta ”Dansbandskampen”, som en del har döpt om till ”Så mycket sämre”. I lördags presenterades också Playtones i programmet!

SVT har i det här ärendet agerat på väldigt fult sätt. För tv-bolaget bad också rockabillybandet Top Cats, som jag har hjälpt och som har skickat in ett annat bidrag, att spela in exakt samma låt som Playtones redan blivit uttaget med!

Hade Top Cats vetat om detta hade bandet naturligtvis aldrig gått in i studion och lagt ner dyra pengar på att göra en ny version av låten. Vad ska de göra med den låten – som kostat 50 000 i inspelning?

Och det skivbolag som lovats en plats för Playtones blev naturligtvis upprört och hotade med att dra in Musikerförbundet i striden. Och det är fullt förståeligt.

När Top Cats spelade in låten på SVT:s begäran hade varken låtskrivare eller grupp en aning om att den redan fanns inspelad med Playtones.

För den dialogen och den rättvisa uttagningen var försvunnen.

Den hade SVT lagt beslag på.

Varför SVT har agerat på det här sättet är obegripligt. Men till en viss del är det här mediernas fel. Det är de som tjatar och vill ha kända artister före bra låtar. Men det är inget recept på framgång. Titta bara på hur Peter Jöback eller Darin lyckades när låten inte höll måttet.

I SVT:s Dansbandskampen är det ett lotteri när det bästa bandet ska utses. Precis samma sak är på väg att hända i Melodifestivalen. Det är enbart slump och kriterier som ingen känner till när låtarna väljs ut.

Jag är uppriktigt ledsen över att skriva de här raderna, för jag har försvarat Melodifestivalen och de ändringar som SVT valt att genomföra.

Det finns säkert bra låtar med i startfältet. Jag är i år inblandad i ett antal bidrag och skriver inte det här för att jag vill ha med fler låtar – för det är inte antalet utan kvaliteten som räknas! Men när SVT inte kan ordna fram en jury som är lämpad och utan kopplingar eller förutfattade meningar försvinner en rad suveräna låtar på vägen!

Året när alla förbättringar skulle göras har det missats fler låtar än någonsin på vägen.

Visserligen har SVT skrivit in i sina specifikationer att så fort låtskrivaren lämnat över låten bestämmer tv-bolaget allt, vilket är helt obegripligt i sig, men för att tävlingen ska leva och utvecklas måste det vara trovärdigt och rättvist.

Folk lägger ner miljoner på sina inspelningar och då måste det vara kända kriterier och inte hemliga agendor som i fallet med Playtones.

Det SVT håller på med är rena diktatorsfasoner. Och därför är det helt omöjligt att få med stora låtskrivare som Benny Andersson i den här tävlingen. Även stora artister som Charlotte Perrelli, Petra Marklund, Ace of Base, Lena Phililpsson, Helena Paparizou och Martin Rolinski från BWO har sagt nej till att delta i Melodifestivalen. Anledningen? Ingen litar på systemet längre. Även redan klara artister överväger att hoppa av.

Det finns avslutningsvis en sak som är bra: Det är den internationella juryn.

Lyssna på den! För där sitter människor som inte påverkas av skivbolag eller medier.

Då kanske vi kan skicka den bäst lämpade låten till Eurovision Song Contest.

Bert Karlsson
Skivbolagsdirektör

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN