De gröna siffrorna pumpade med luft

Publisert:
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Johan Ingerö

Efter ett antal glädjande mätningar i Novus och Demoskop får nu alliansregeringen ett tillnyktrande besked från SCB. Moderaterna är inte Sveriges största parti, och regeringen leder inte över oppositionen.

Samtidigt visar mätningen att vänstern har mycket stora problem. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tappat väljare sedan det allt annat än succéartade valet 2006. Hela oppositionens försprång kan tillskrivas Miljöpartiet, som egentligen ligger närmare alliansen i synen på både skatter och på valfrihet inom välfärden.

Mona Sahlins statsministerdröm hänger därför på att Miljöpartiet slipper svara på konkreta frågor om hur det på några års sikt ska bli med skattehöjningar och hårdare regler mot friskolor och privata vårdgivare. Samtidigt är Miljöpartiet det minst granskade av riksdagens partier, så de gröna siffrorna innehåller förmodligen en hel del luft.

För alliansen del är det tydligt att väljarna straffar avsaknaden av ”personlig liberalism” i regeringspolitiken. De väljare som gått från de borgerliga till Miljöpartiet är livsstilsliberaler, som inte vill bli avlyssnade och som gärna dansar sig genom natten på storstädernas nattklubbar. Det är en i grunden borgerlig väljargrupp som alliansen har behandlat oerhört illa under hela mandatperioden.
Men läget behöver ändå inte vara akut för alliansen. SCB har nämligen haft otur med tajmingen. 70 procent av mätningen är gjord mellan 28 april och 16 maj. Därför kan SCB har missat effekterna av vänsterbudgeten, som knappast rosade väljarmarknaden utan tvärtom utlöste vänsterpartiernas senaste ras. Men det blir hård strid ända fram till mållinjen. Socialdemokraterna och Moderaterna tävlar i regeringsduglighet, Miljöpartiets lättrörliga väljare är högvilt, och Sverigedemokraterna kan fortfarande bli den lilla tuva som välter ett av de två stora lassen.

De stora partiskillnaderna må ha desarmerats. Men trots det, eller just därför, går Sverige mot sitt mest svårberäkneliga val någonsin.

Johan Ingerö
redaktör för liberala tidskriften Neo

Publisert: