Expert: Östros vinner knappt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Retorikexperten Elaine Bergqvist analyserar kvällens debatt

En jämn match som Östros vinner retoriskt med nöd och näppe.

Elaine Bergqvist.
Elaine Bergqvist.

Helhetsintryck

Borg: Det som gör Borg trovärdig är att han har en resonerande retorik, sparsamt kroppsspråk och saklig ton. Det passar bra när man pratar siffror och fakta. Han bemöter attackerna snyggt, ”smakar” på De Rödgrönas politik men spottar sedan ut den - inte med pajkastningsretorik utan med siffror. Det gör att Borg framställs som resonerande och saklig på samma gång. Kan dock riskera att framstå som själlös när han aldrig rör en min.

Östros: Östros var riktigt skicklig i denna debatt! Även han har en sparsam retorik. Man kan inte prata som Martin Luther King när man pratar ekonomi och siffror. Men det som gör honom snäppet vassare än Borg idag är att han blandar in egna erfarenheter (ethos) i siffrorna (logos).” Min mamma kommer från ett arbetarhem, hon var städerska. Säg aldrig till mig att jag inte bryr mig.”

Huvudbudskap

Borg: "Vi har bättre ordning än de flesta andra länder", "De nya jobben finns i servicesektorn"

Östros: "Sänker man skatter för dem som har det bra ställt så har vi inte pengar kvar", ”Det finaste vi har är den stora ungdomsgenerationen som är på väg." ”Vi ska införa en skattehöjning på förmögna.”

Kroppsspråk

Borg: Lika dynamisk som en nyhetsuppläsare, alltså obefintligt. Precis som det ska vara när man pratar siffror och fakta.

Östros: Lika dynamisk som Katarina Sandtröms kroppsspråk med inslag av småleenden ibland, fast Östros småleenden är malplacerade.

Återkommande fraser/ord:

Notera de olika epiteten Östros/Borg ger ordet "Skatt"

Borg: ”Ordning och reda”, ”För oss”, ”Måste”, Skattebörda”, ”Skattebomber”, ”I politik måste man prioritera"

Östros: ”Chockhöjning”, ”Skattebidrag”, ”Straffbeskatta”, Riktade skattelättningar”. ”Arbetslösheten har ökat mer än Europas genomsnitt.”

Bevingade ord:

Borg: ”Vi vill ha en melon av välfärd!” (Som svar på frågan om att han ser välfärdens kärna som en vindruva)”

Östros: ”Sverige mår bäst när vi håller ihop landet”

UTFRÅGNINGEN:

Borg: Lyckas vrida attackerna mot honom till fördelar för Alliansen. A-kassan kallar han en "Omställningsförsäkring" och attackerar indirekt De Rödgröna genom att lyfta det han tycker är deras syn på det "Ett Bidragssystem". Han vrider även attacken om "överinvesteringar i järnvägen" till omsorgen till folket på landsbygden; "De åker bil och vi vill inte straffbeskatta dem."

Östros: är skicklig, hans svarar på de värderande frågorna som blir anklagelser men att svara sakligt på frågan och attackera tillbaka. När utfrågaren indikerar att Östros inte skulle bry sig om servieanställda och städerskor så svarar inte bara Östros på frågan utan höjer dessutom sitt ethos(trovärdighet) med orden: Min mamma kommer från ett arbetarhem, hon var städerska. Säg aldrig till mig att jag inte bryr mig.” Reinfeldts frekventa attack ”Fastighetsskatten den gamla finingen” sänker Östros med att poängtera att det endast är 1% som får höjd skatt; 99% får sänkt eller oförändrad skatt.”

FALLGROPAR:

Östros: Han småler ibland när han får frågor och det gör att han kan betraktas som en översittare.

Borg: Svarar inte på frågorna utan propagerar istället för Alliansens politik. Det är fult och snyggt på samma gång.

Aftonbladets bloggar
Publisert: