Ska min mamma leva på 9 kronor om dagen?

Sonen Pelle Åresson: Något är fel – och ni politiker har fattat besluten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Min 95-åriga mamma Bibbis och många andras situation beror på beslut fattade av våra riks- och kommunalpolitiker. Det är dags att ni tänker på våra äldre och vidtar lämpliga åtgärder så att deras livssituation förbättras, skriver Pelle Åresson.
Min 95-åriga mamma Bibbis och många andras situation beror på beslut fattade av våra riks- och kommunalpolitiker. Det är dags att ni tänker på våra äldre och vidtar lämpliga åtgärder så att deras livssituation förbättras, skriver Pelle Åresson.

DEBATT. Min mamma är född 1924 och var ett av åtta syskon. Hon började sitt första jobb när hon var 13 år. Som många andra kvinnor födda vid denna tid var hon hemmafru på 50-talet, när vi barn var små.

Mamma har därefter haft olika arbeten inom kiosk, skolbespisning och äldreomsorg. Hon har förvärvsarbetat och haft inkomst under större delen av sitt vuxna liv.

Våra föräldrar hade en gång en fastighet men den fick vi barn i gåva för över 30 år sedan. Tillgångar som bankmedel eller aktier saknas helt. Hon är änka sedan 20 år. Bibbi fyller snart 94 år och bor sedan ifjol på ett kommunalt äldreboende i en borgligt styrd kommun. Hon är relativt frisk och lämnar själv varje dag boendet med sin rullator.

Nu till mitt egentliga ärende. Varje månad får hon besked om utbetalning från Pensionsmyndigheten. Jag ska inte belasta er med alla siffror men tilläggspension, garantipension, bostadstillägg, änkepension och avdrag för preliminär skatt gör att hon varje månad får insatt 12 171 kr på sitt bankkonto.

Varje månad kommer också en faktura från kommunen avseende hennes omsorgskostnader på boendet. Det är service och omvårdnad, grundavgift, hyra och måltidsavgift tillsammans 11 138 kr/månad. Hon har alltså kvar att disponera 1 033 kr/månad eller omräknat 34 kr per dag.

När allt är betalt finns alltså varje månad en dryg tusenlapp kvar till övrigt. I dag kan jag också läsa i lokaltidningen att socialbudgeten går back med över 20 miljoner per år och att socialchefen därför bland annat föreslår en höjning av måltidsavgiften som om den går igenom får till resultat att Bibbi i stället får över 535 kr/månad eller knappt 18 kr/dag.

Man tar sig för pannan.

Det är tur att mamma inte använda några mediciner. Och att hon inte heller röker eller besöker Systembolaget. Nej, med en sådan ekonomi får man vara försiktig med utgifterna. Förresten, i dag kom räkningen för hennes morgontidning som hon läst i över 50 år. Den kommer kosta henne 9 kr/dag om hon bestämmer sig för att förlänga abonnemanget.

Så med kommunens höjning av måltidsavgiften och fortsatt morgontidning har hon slutligen bara 9 kronor kvar att spendera varje dag.

Jag har också lyssnat runt på äldreboendet och förstått att Bibbis situation inte är unik. Hon har fyra barnbarn och sju barnbarnsbarn som hon gärna vill ge en slant på födelsedagar eller vid jul. Hur ska det gå till? Många andra på boendet befinner sig i exakt samma situation som min mamma.

Jag tänkte att det kanske skiljer sig mellan en borgerligt styrd kommun och en med socialdemokratisk majoritet. Därför ringde jag till grannkommunen där sossarna har egen majoritet sedan mer än 70 år. Handläggaren som jag talade med bekräftade att det i stort sett var samma avgifter där som i Bibbis hemkommun. Alltså ingen skillnad.

På min fråga vad som händer om mamma behöver nya vinterskor eller en ny kappa så fick jag svaret att hon måste gå till socialen. Det är tur att Bibbi är så frisk att hon kan ta rullatorn till socialkontoret när det blir dags.

Sverige ska ju vara ett av världens bästa länder att bo i. Vilken tur att man är född här, man kan undra hur de har det i resten av världen.

Jag vet att många sura insändare i tidningar och på nätet ondgör sig över våra politiker och deras beslutsfattande. Det byggs hundrastgårdar och idrottsanläggningar, barn får gratis glasögon och vi subventionerar elcyklar.

I dag hörde jag på radion att vi har för få konstgräsplaner – och vi stöttar allehanda kulturella och religiösa företeelser.

Men frågan är om våra politiker verkligen gör rätt prioriteringar? Vi lämnar ifrån oss en stor del av våra intjänade pengar till det offentliga för att våra politiker är bättre lämpade att handha medlen än vi själva är.

Bibbis och många andras situation beror på beslut fattade av våra riks- och kommunalpolitiker. Det är dags att ni tänker på våra äldre och vidtar lämpliga åtgärder så att deras livssituation förbättras.

Eller vad säger du Stefan Löfven, hur skulle du klara dig på 9 kronor per dag när boende och mat är betalt och morgontidningen är läst?


Pelle Åresson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE