Bilda ett nytt block med oss, M och KD

Jimmie Åkesson: Låt de vänsterliberala bilda regering – vi blir en stark opposition

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är inte lätt att bryta ett äktenskap efter fjorton år tillsammans, men det är dags att Moderaterna och Kristdemokraterna släpper taget och går vidare, in i den nya verkligheten, skriver  Jimmie Åkesson.
Det är inte lätt att bryta ett äktenskap efter fjorton år tillsammans, men det är dags att Moderaterna och Kristdemokraterna släpper taget och går vidare, in i den nya verkligheten, skriver Jimmie Åkesson.

Efter mer än två månaders diskuterande står Sverige fortfarande utan en ny regering. Det parlamentariska läget beskrivs som svårt, vilket helt och hållet beror på att de gamla partierna fortsatt lever kvar i en blockpolitisk verklighet som sedan flera år är överspelad.

Ett nytt politiskt landskap, format utifrån nya konfliktlinjer, växer fram över hela Europa. I grunden handlar det om en reaktion mot decennier av vänsterliberal hegemoni. Sverige är ett av få länder i vår del av världen som ännu inte fullt ut accepterat denna oundvikliga utveckling.

Onsdagens statsministeromröstning får dock ses som ett tydligt uttryck för att även Sverige håller på att normaliseras politiskt.

Det är helt naturligt att Centerpartiet och Liberalerna aktivt röstade nej till en koalitionsregering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna och därmed hamnar på samma sida som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det är nämligen där dessa båda partier hör hemma utifrån de värderingsmässiga och sakpolitiska konfliktlinjer som idag har reell betydelse i människors vardag.

På samma sätt är det naturligt att det enda parti som röstade för den föreslagna M/KD- regeringen var Sverigedemokraterna. Både M och KD har gått i en mer konservativ riktning under den senaste mandatperioden och därmed närmat sig SD:s socialkonservativa profil i åtskilliga frågor.

Samtidigt skulle vi i ett sådant regeringsunderlag vara en garant för att en sådan regering inte skulle gå för långt till höger i viktiga frågor som sjukförsäkringen, välfärden och arbetsrätten.

Låt oss erkänna att Alliansen, fjorton år efter badtunnan i Högfors, är död. Den nya blockgränsen går mellan vänsterliberalism och konservatism. Så ser nämligen verkligheten ut.
Det är därför en överväldigande majoritet av såväl M- som KD-väljare vill se ett SD samarbete, och det är därför som analyser har visat att M och KD har mer sakpolitisk samsyn med SD jämfört med Alliansen som helhet.

När C och L nu till slut har bekänt färg, ter det sig mindre sannolikt att det i närtid ska kunna bildas en regering med Ulf Kristersson som statsminister. Det rimliga antagandet är snarare att Annie Lööf och Jan Björklund släpper fram Stefan Löfven för ytterligare en mandatperiod. En sådan regering kommer på kort sikt kunna tillfoga Sverige ytterligare skada, men ur ett mer långsiktigt perspektiv måste det inte vara enbart dåligt.

Matematiken kring valresultatet ger vid handen att en majoritet av väljarna har röstat på partier inom det vänsterliberala blocket. Det är således inte oskäligt att de tillåts bilda regering tillsammans.

Det SD/M/KD bör fokusera på i ett sådant läge är att utgöra en kraftfull, aktiv och samlad opposition för att i nästa val, senast om fyra år, kunna erövra de ytterligare 21 mandat som skulle krävas för konservativ majoritet i riksdagen.

Det är såklart inte lätt att bryta ett äktenskap efter fjorton år tillsammans, men det är faktiskt dags att Moderaterna och Kristdemokraterna släpper taget och går vidare, in i den nya verkligheten.

Låt de vänsterliberala partierna tillfälligt ta ansvar i regering, och låt oss tillsammans bilda en stark, konservativ opposition med sikte på majoritet i nästa val.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE