Qaisar Mahmood: Sverigedemokraterna är ett sverigefientligt parti

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Qaisar Mahmood

DEBATT

I dag kommer Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, att ställa sig på scenen i Almedalen och tala till nationen.

Med största säkerhet kommer Jimmie Åkesson i sitt tal förklara att problemen i samhället beror på en "massinvandring". Poängen han kommer vilja göra är att "dom" är för många.

Han kommer troligtvis också hävda att det finns en genuin svensk livsstil som hotas och utmanas av främmande kulturer. Åkessons och Sverigedemokraternas idé är att ju längre bort från Sverige man är född, desto mer onaturlig är man i den svenska faunan. Han vill skilja agnarna från vetet, med syftet att värna om Sverige. På sin hemsida kallar Sverigedemokraterna sig för ett "sverigevänligt parti som eftersträvar en hög grad av gemenskap och samhörighet i samhället". 

Men i själva verket är Sverigedemokraterna ett högst sverigefientligt parti.

Är det något historien har lärt oss är hur destruktivt det är för ett land när samhället delas in i grupper som sedan ställs mot varandra. Eller när en grupp får agera syndabockar för all jävlighet. Sverigedemokraterna står för en politik som motverkar gemenskap och samhörighet i samhället. Inför valet 2010 tog till exempel fram en reklam där väljare uppmanades att välja mellan två bromsar, en flyktingbroms ställdes mot en pensionärsbroms. Två grupper i behov av offentligt stöd ställdes mot varandra.

Ett land byggs med lagar, men det är med känsla av samhörighet – kalla det nationalism – man håller ihop det. Alla människor behöver en vi-känsla för att kunna jobba effektivt tillsammans. Människan känner större ansvar för det som händer om man upplever att man ingår i ett större sammanhang. Detta är applicerbart på alla sorters sociala konstellationer, såväl fotbollslag, bostadsrättsföreningar, hembygdsföreningar som arbetsplatser, och även på en nation.

Med andra ord är problemet inte nationalismen i sig utan snarare den essentialistiskanationalism som Sverigedemokraterna marknadsför. För Sverigedemokraterna har vi människor vissa beteenden, normer och värderingar som vi föds med och att vi känner en samhörighetskänsla med andra som också är födda in i en liknande kultur. Vilka vi ska känna samhörighet med är enligt Sverigedemokraterna mer eller mindre inprogrammerad i våra gener.

Denna goda nationalism måste presenteras på ett tvärtomspråk i relation till den berättelse som Jimmie Åkesson kommer att måla upp från Almedalsscenen:

Vi behöver en positiv nationalism och patriotism som är inkluderande och som bejakar alla svenskar, såväl infödda som hitflyttade. Inte Sverigedemokraternas splittrande nationalism som utesluter och segregerar människor. En sådan inkluderande gemenskap kan och bör skapas i det civila samhället. Låt oss inte vara rädda för gemenskap så länge den är inkluderande. Politiskt kan den få sitt uttryck genom ett uppvärderat medborgarskap likt det amerikanska, kanadensiska eller australiensiska.

Svensk kultur och tradition är något som alltid varit satt i förändring. Det finns ingen envägsassimilation. Invandringen har alltid påverkat Sverige och Sverige har alltid påverkat de som har invandrat. Det är ett samspel där det som är svenskt ägs av alla som bor och verkar i Sverige. Det är varken jag eller Sverigedemokraterna som ensamt kan definiera det svenska.

Sverige åt svenskarna – samtliga 9,4 miljoner!

Qaisar Mahmood

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik