Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Vecka 15

The rest is silence

S rusar i opinionsundersökningarna, liksom förtroendet för Stefan Löfven. Alliansen påpekar trumpet att S ju inte har sagt flasklock sen Löfven tillträdde och att siffrorna därför inte betyder nåt. Men det kan också vara så att Löfven har kopplat upp sig mot den svenska folksjälen där tystnad ofta (miss-)tas för vishet. När alliansen fattar det går vi en intressant valrörelse till mötes. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 – tysta leken börjar nu.

Raketforskning

Gråväder, tre kilo upp efter påsk och skit på tv; helger har varit roligare. Men tänk så här – du hade kunnat vara tekniskt ansvarig för raketen Nordkorea sköt upp i går. Den skulle dels vara en hyllning till Kim Il Sung, landets förste diktator, dels ett långfinger åt resten av världen. Inget vidare att den sprängdes efter en minut i luften. Vad som händer med de ansvariga lär vi inte få veta, men knappast ”ok, killar och tjejer, tillbaka till ritbordet!”.

Minister söker fru

Alliansfesten har passerat midnatt. Gästerna har börjat krokna. Tolgfors har redan åkt hem. Även Bildt ser trött ut. Till och med Borg har börjat mumla om familjen. Fredrik Reinfeldt står ensam kvar på vardagsrumsgolvet. Han sneglar på Eskil Erlandsson. Ministern – känd för sitt otvungna sätt att tala om djursex – står i köket med snyggaste tjejen på festen. I näven håller han en jättelik kanelbulle. Reinfeldt fingrar på telefonen. Bäst ändå att försonas med Filippa.

Kriminellt dåligt

Hade kidnappardramat i Uppsala varit en film hade den släppts direkt på dvd. Handlingen i korthet: tre unga kidnappare drogar en rik bekant med en förgiftad köttpaj. Den bakbundne förs bort i rullstol till ett hus i ödemarken. Sällskapet fastnar i en driva och får hjälp av lokalbefolkningen. Polisen griper ungdomarna. Den kidnappare som kallas ”generalen” hävdar att alltihop är en avancerad svensexa. Vi gissar på fällande dom om ett par veckor.

Alla ska med

Att skönhetstävlingar som Miss Universum knappt syns på den svenska radarn kan ses som ett tecken på att kampen för jämställdhet faktiskt har gett vissa resultat. Men kampen fick i veckan en oväntad twist när Miss universum-tävlingen gjorde en regeländring och nu tillåter transpersoner, som Miss Kanada Jenna Talachova, att delta. Roligt! Låt kampen gå vidare och lägg inte ner förrän Hen Universum är en snygging i välansat helskägg.

Debattredaktionen

Publicerad: