Grattis Danmark – vinnare i ESC 2013

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: Beslutet att lägga finalen i Malmö är en samhällsekonomisk skandal

VANN RÄTT LAND? Debattörerna menar att Loreens seger i Eurovision song contest gynnar Danmark mer än Sverige i och med att finalen 2013 förläggs i Öresundsregionen.
VANN RÄTT LAND? Debattörerna menar att Loreens seger i Eurovision song contest gynnar Danmark mer än Sverige i och med att finalen 2013 förläggs i Öresundsregionen.

Efter beskedet i helgen att Eurovision Song Contest 2013 hamnar i Malmö, hörs röster som säger att den efterföljande debatten grundar sig i avundsjuka för att Stockholm inte fick arrangera eventet, utan gick oss snopet förbi. Att evenemanget hamnade i Malmö är så klart trist tycker vi som näringsidkare i Stockholm, men upprördheten från vår sida bottnar faktiskt inte i något storebrorssyndrom.

Frustrationen handlar om att vi tar hem ett internationellt jätteevenemang och sedan bara skänker bort en massa möjligheter till marknadsföring, skatteintäkter, näringsintäkter och tillväxt till vår granne Danmark. Det handlar om ren och skär samhällsekonomi och missade arbetstillfällen för Sverige. Orsakat av ett statsfinansierat företag som SVT.

Malmö må ligga i Öresundsregionen och i en tillväxtregion men tyvärr hamnar överskottet av intäkterna inom turismnäringen inte i Malmös kassa utan i Köpenhamns.

Alla kommer till Köpenhamn och Kastrup som får alla landningsavgifter och inkomster från flygindustrin. Köpenhamn som storstad har de internationella femstjärniga hotellen och får också därigenom mycket av hotellintäkterna. Malmö har 4 000 hotellrum, medan Stockholm har 17 000 hotellrum. Dessutom har Stockholm en arena som också är fyra gånger så stor som den utvalda Malmö Arena.

Tala om resursslöseri och bortkastade pengar och arbetstillfällen, genom att inte använda resurserna Sverige rustar med. Dessutom missas tillfället att marknadsföra Stockholm som internationell evenemangsstad och få fokus på Nationalarenan för framtida event – vilket gynnar hela Sveriges ekonomi!

Vi läser att det turistekonomiska bidraget till Malmöregionen är cirka 150-200 miljoner kronor, detta på ett underlag av 4 000 disponibla hotellrum och cirka 15 000 disponibla åskådarplatser i arenan. Om vi fyrfaldigar detta ser den kapacitet vi kunde ha fått ut genom att lägga eventet i Stockholm. Oavsett hur man vrider och vänder på begreppen är det ­landets huvudstad och en marknads­föring av Stockholm som stad gynnar Sverige som land.

En marknadsföring av Malmö gynnar till största delen Öresundsregionen med sitt största dragplåster, Köpenhamn.

SVT motiverar beslutet med att det blir ett lyft för ett mångkulturellt Malmö. Tyvärr kommenterar man inte att man ger bort större delen av den ekonomiska vinsten med arrangemanget till ett land som i mångt och mycket inte delar samma åsikter vad det gäller mångkultur och migration.

Hela beslutet är ett skandal­beslut såväl ekonomiskt som samhällskritiskt.

Vi är många som debatterat ­detta och som verkar i besöksnäringen, Sveriges nya basnäring. Att inte ta till vara arbetstillfällen och inkomstmöjligheter för Sverige, samtidigt som man ger bort svenskarnas licenspengar till Danmark ovanpå alltsammans är helt oacceptabelt.

Har Stockholm inte gjort sin hemläxa i att marknadsföra ­destinationen till SVT? ­Eller har SVT tagit beslutet utan ­underlag och bara ur synvinkeln att man inte vågar göra en stor produktion för att man inte ­testat ­tidigare?

I Eurovision 2013 kommer det att finnas många förlorare men unikt för året också två vinnare. Vem den andra vinnaren blir står klart den 18 maj.

Den största vinnaren 2013 är redan korad. Grattis Danmark!

Martin Åkesson

Peter Eriksson

Kenneth Hallström

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN